Nejslavnostnější a nejelegantnější je svíce sněhobílá (stejně tak jako slavnostní bílý damaškový ubrus nebo jemný bílý porcelán). Bílá svíčka se dá nejlépe kombinovat s jinými materiály, perfektně vypadá se zelenými větvičkami jehličnanů, se jmelím i dalšími přírodními materiály jako bambusem, proutím, slaměnými ozdobami, ale také v kovových svícnech – ať už v lesklých stříbrných, nebo patinovaných cínových. Samozřejmě i porcelánový svícen s cibulákovým vzorem vyžaduje bílou svíci.

Bílá v kombinaci s bílou je dokonalá, protože barvy nikdy nejsou stejné, rozlišuje je odstín, materiál, úhel dopadu světla. Světlo svíček a hra světla a stínu pak vykouzlí různé valéry bílé. Zajímavého efektu dosáhneme pouhým střídáním tvarů bílých svíček – využijeme hranolovité, válcovité, kónické, trojhranné, kulaté...

Efektní svícny geometrických tvarů, jejichž dokonalost bude v jednoduchosti, vyrobíme velmi rychle: na bílý plochý čtvercový talíř připevníme bílou silnou hranatou svíčku. A spíše než uprostřed se bude vyjímat v rohu talíře. Jiného efektu dosáhneme umístěním čtyř svící ve všech čtyřech rozích talíře. Pokud se nám bude zdát úhlů příliš a chtěli bychom výsledný dojem zjemnit, do talíře nalijeme vrstvičku vody a necháme po ní plout květ chryzantémy. Anebo na talíř pohodíme několik bílých skleněných perel.

Na bílý dlouhý („chlebíčkový“) porcelánový tác jednoduše do řady postavíme silné nízké válcovité svíce – kýženého efektu se dosáhne opakováním, takže vezmeme nejméně čtyři nebo pět svíček.

Širší a mělčí bílá polévková mísa získá novou dimenzi, když ji využijeme jako základnu pro výrobu svícnu. Polévkové mísy jinak zahálejí v kredenci většinu roku, jsou však velmi krásné, a tak v nich můžeme naaranžovat originální svícen. Na dno mísy připevníme jednu nebo tři svíce (u kulaté základny svícnu se držíme lichého počtu svíček, na dlouhý tác můžeme vedle sebe naopak seřadit libovolný počet). Mísu pak vyložíme mechem, dobře jej pokropíme a zapícháme do něho větvičky stříbrného smrku; jejich studená barva vytvoří velmi „zimní“ kombinaci s bílou. Mezi větvičky položíme borové šišky.

Stejně budeme postupovat s výrobou svícnu ze starého omáčníku; bude to možná ještě neobvyklejší vánoční svícen. Když mezi smrkové větvičky zapíchneme ještě stonek růžové orchideje – vznikne něžná bílo-šedo-zeleno-růžová kreace. Dáme jen pozor, aby květina byla dostatečně vzdálena od plamene svíčky.

-ag-Foto: Holandská květinářská kancelář