Lámání větví hrozí celoročně. V zimních měsících větve praskají pod tíhou sněhové pokrývky, v letních měsících jsou u ovocných stromů na vině vyrostlé plody. A do toho všeho se může každou chvíli prohnat krajinou silný vítr, který může také způsobit nepříjemnosti. Zkrátka větve zvláště menších stromů se čas od času lámou. Co s tím můžeme udělat?

Podívejte, jak profesionální sadař prořezává strom:

Zdroj: Youtube

Dejte větvi druhou šanci!

Důležité je se o poraněný strom postarat. Pokud větev neošetříte, mohla by vzniklá rána poškodit celý strom. Pokud je větev lehce nalomená, tak ji nemusíte ošetřovat speciálním přípravkem. Lehce nalomená větev znamená, že je pouze prasklá vnější kůra či menší část lýka. Takto poškozenou dřevinu můžete zkusit zpevnit lýkovým vláknem – jutou nebo ovocnářskou páskou.

Pokud nemáte po ruce pásku ani jutu a nalomená větev se nenachází několik metrů ve vzduchu, můžete ji zkusit podepřít zdola. Dále lze větev podepřít o jinou větev či ji zafixovat o kůl.

Místo zlomu není žádoucí něčím zatírat. Prasklá větev potřebuje dýchat, aby mohla znovu prorůst se stromem. Jakýkoliv balzám by tento proces zpomaloval.

Komu není rady, tomu není pomoci

Pokud však větev praskla a puklina vede více než polovinou průměru větve, je načase větev uříznout. Větve vždy ořezávejte v době, kdy nemrzne. Odštěpenou dřevinu odřízněte v místě větevního kroužku. Oproti nalomené větvi je potřeba ránu vzniklou po řezu ošetřit. Jednak je potřeba odstranit poškozenou kůru a také ránu pomazat stromovým balzámem nebo štěpařským voskem.

Buď připraven

Obecně platí, že větve praskají, jsou-li přetížené. Tomu se dá velmi jednoduše předcházet. V zimních měsících tak dbejte na to, abyste pravidelně shrnovali z větví sníh. V letních měsících naopak pravidelně sklízejte vyrostlé plody.

Zdroje: nkz.cz, ceskestavby.cz, dumazahrada.cz