Teplá zima zahradě neprospívá. Množí se škůdci, kteří jinak v zimě přemrznou. Příliš tuhá zima je také špatná. Hlavně s holomrazy. To promrzá hluboko půda a mělce kořenící rostliny, jako jsou trvalky nebo okrasné trávy, odumírají.

Takže to, co zažíváme nyní, je ideální - zima se sněžením. Rostliny se zakryjí peřinou sněhu, která vytvoří mikroklima. I větší mrazy pak neznamenají pro půdu hrozbu. Některé rostliny, jako jsou růže nebo cibuloviny, sníh přímo milují. Pro ně je tohle ideální.

Kam se sněhem

Pokud máte na zahradě mnoho sněhu a potřebujete prohrnout cestičky, odneste ho tam, kde prospěje. Klidně ho přihoďte k růžím a trvalkám. Zakryjte s ním i keře. Nahrňte ho pod stromy. Tady je ideální jako silná zálivka, která stromům nevadí.

Sníh můžete nasypat k maliníkům, ostružiníkům, rybízům… Ovšem pozor na jahodníky. Ty jsou na sníh náchylné. Hlavně při tání, kdy přemokření způsobí plíseň na listech. Sníh také naházejte na zryté záhonky. Tam se voda ideálně vsákne do podloží.

Sníh jako nepřítel

Ovšem sníh je i nepřítelem zahrady. Především těžký sníh, tedy natátý, který extrémně těžkne a v noci přimrzá. Ten může způsobit ohromné škody na vašich stálezelených keřích, jehličnanech, travách, stromkových růžích apod. Je dobré tedy sníh v takovém případě setřásat. Ale opatrně! Těžký sníh a zkřehlé větve mohou vše okamžitě polámat. Takže stromy střásejte nejlépe v poledne v nejteplejším okamžiku dne, třeste nejsilnější částí větve a nesnažte se setřást všechno za každou cenu.