Podzim je pro výlety za sochami pod širým nebem ideální. Už není takové vedro jako v létě, a stále nehrozí „kosa“ jako v zimě. Zveme vás do Žďárských vrchů, na Mělnicko a Českolipsko.

Za sochami Michala Olšiaka

Představte si, že jdete krajinou a najednou se před vámi objeví drak, jelen, mamut nebo pohádková postava v životní či ještě větší velikosti. Najdete je zejména v okolí Žďáru nad Sázavou či ještě o něco dále (mapka zde). Betonové plastiky jsou dílem žďáreckého rodáka Michala Olšiaka a baví všechny generace, včetně dětí. I proto, že jim nikdo nebude zakazovat, aby se jich dotkly nebo si je pohladily.

Pro rodiny s menšími dětmi

Zkuste například kratší vycházku, kterou zvládnou i menší ratolesti. Když z Nového Města na Moravě dorazíte do malé obce Tři Studně, značená trasa vás postupně navede kolem dvou rybníků, jde o Sykovec a Medlov. Cestou uvidíte maximální káně, tahle socha měří 3 metry a všem má připomenout, že právě káně patří mezi typické ptáky Žďárských vrchů. A také tu potkáte známé lesní strašidlo, hejkala. Zacpěte si uši, v tomto případě mají děti „hejkání“ povolené.

Výlet na Mělnicko

Asi 9 kilometrů od města Mělník najdete obec Želízy a v jejím okolí pískovcové skály. Právě ty ve 40. letech 19. století zlákaly Václava Levého, původně kuchaře liběchovského zámku a posléze jednoho z našich nejvýznamnějších sochařů své doby. Vytesal do nich Čertovy hlavy, ty jsou také dodnes nejznámější. Blíž k Liběchovu najdete jeskyni Klácelka, zkuste rozpoznat reliéfy třeba Jana Žižky nebo Prokopa Holého, a dále od Želíz v okolních lesích objevíte třeba Harfenici, Hada, Sfingu a jiné.

Kdybyste chtěli vidět opravdu všechny monumentální skalní plastiky, klikněte na webovky Ticmelnik.cz, kde najdete podrobnou mapu.

Míříme na sever

Obec Brniště se nachází na Českolipsku, kousek od města Mimoň. Nedaleko zdejšího ekocentra budete v lese postupně objevovat magická i jiná stvoření, třeba vílu, anděla, jelena nebo například trola. V roce 2018 je vytvořili čeští a němečtí umělci, v rámci stezky Sochy ve skalách byla rovněž zpřístupněná kaplička stará více než dvě stě let. Skalní výtvory se propojují s dřevěnými sochami, ale najdete tu i jiné objekty, třeba z drátů. Venkovní galerií vás provede stezka, mapku si vytisknete zde.

Zdroj: Koruna Vysočiny, Ekocentrum Brniště