Před nedávnem jsme vás zavedli do města Cabeza del Buey, kde architekt Antonio Holgado navrhl celý komplex sociálních budov na velmi složitých pozemcích.

Dnes zavítáme do Sa Pobla, kde dům pro sociální bydlení má na svědomí dvojice architektů Pep Ripoll a Juan Miguel Tizón. Ti měli za úkol postavit malé byty na velmi hlubokém pozemku, který obkličuje současná zástavba.

Základem je idea samotného bytu. Rozčlenění na dvě samostatné části: jídelna s kuchyní a pokoje s koupelnou. Tyto dvě objemové hmoty, které jsou téměř vždy stejné, je možné k sobě různě sestavovat – vertikálně i horizontálně.

Pak architekti vzali třírozměrný prostor a vytvářeli hmotu domu tak, aby nevznikala střídmost a strohost, aby neustále bylo možné nacházet průhledy, místo k sezení, stín i vzdušné prostranství. Zarovnaná fasáda s uliční řadou za sebou ukrývá třírozměrný netradiční koncept, který nenudí. Nenabízí standardizaci, přísnost a ztrátu kvality. Tohle by v Čechách bylo bráno jako designové bydlení pro vyšší vrstvy.