Ještě před pár lety poměrně neznámé osvětlení - pak přišel boom a dnes jsou zahradní solární lampy zcela běžným typem zahradního osvětlení. Jednoduché, funkční, efektní, praktické. Nikde žádné elektrické přívody, šňůry, nic kolem, co by rušilo.

Solárně můžete osvětlit trávník, skalku, cestičku, vstup do domu nebo do garáže, zahradní zeď, ale i stůl na terase. Za málo peněz a s bezúdržbovým provozem.

Lampa funguje "na slunce" - solární panel zabudovaný do svítidla nabíjí baterie přes den, za světla. Tím je zodpovězena i otázka, kam lampy instalovat a kam ne. Patří logicky na ta místa, která jsou přes den maximálně osluněna - s největší intenzitou a nejvíce hodin. Lampy se přes den nabíjejí - čím je jasnější den, tím více energie pohltí. Solární modul je ukrytý v horním víčku lampy. Sluneční energii přeměňuje za dne v energii elektrickou, která se akumuluje v dobíjecím akumulátoru. Za slunného dne v lednu lampa svítí od soumraku jen pár hodin, zatímco v červnu (soumrak nastává třeba až ve 22 hodin) svítí až 8 hodin, což je prakticky do rána - jakmile úroveň světla přesáhne určitou hodnotu, lampa zhasne. Lampy mají spínač, takže když je vypneme, přes den se nenabijí.

Lampy do trávníku

Lampy k zapichování do trávníku se vyrábějí ve tvaru koulí, oválů, válců nebo lucerniček. Nejlevnější sety jsou plastové, v kombinaci čirého nebo mléčného plastu a černého kolíku a stříšky lampičky. V různých akcích pořídíme 6 - 8 kusů i za 300 - 400 korun. Dražší varianty jsou už z nerezu a plastu. Takovou čtyřdílnou sadu lamp s kolíkem a stříškou z nerezavějící ušlechtilé oceli pořídíme v cenách kolem 500 - 600 korun. "Zapichovací" světla jsou různě vysoká, střední kolík určuje výšku - nižší lampy se hodí do trávníku, mohou osvětlovat skupiny kamenů, vyšší kolem chodníků jako světla orientační.

Tento druh zahradních svítidel převážně patří k osvětlení orientačnímu, které osvětlí kruh na trávě kolem sebe v průměru asi 30 - 50 cm. Nedáváme je ke květinám, protože každá rostlina potřebuje ke zdárnému vývoji noční tmu!

Visací, stolní a plovoucí světla

Do prostředí blížícímu se svým stylem japonské zahradě se hodí klasický visací barevný (ale solární) lampion, kde drátěná kulatá konstrukce je potažena nepromokavou tkaninou.

Solární stolní lampa z nerezu a matného skla na zahradní stůl stojí 800 - 1100 korun. Solární může být ale i osvětlení zahradních jezírek. Plochý světelný talíř nebo disk či koule plave na vodě a v noci svítí - velmi romantické.

Mléčně bílé elegantní koule

Některé lampy lze šrouby připevnit jak na vodorovné (zídky, terasy), tak na vertikální konstrukce (zdi domů, altánů). Praktické jsou k venkovnímu schodišti. Mohou to být třeba plastová stínítka ve tvaru bílé koule (průměry 15 - 20 cm) na nerezovém podstavci. Vysoce svítící LED dioda poskytuje poměrně silné světlo.

Další svítidla

Zajímavý tvar má nástěnný zářič Superefect (cena kolem 2.000 Kč) z nerezové oceli, který osvětluje plochu nad nebo pod tělesem zářiče. Zatímco šikmo k nebi míří malý světelný panel, světlo svítí spodní nebo horní plochou kompaktního svítidla na chodník nebo na zeď.

Vybrat si můžete i světla s rozděleným solárním panelem a vlastním svítidlem - obě části jsou spojeny kabelem. Příkladem je svítidlo Energosolar. Solární panel se umístí na maximálně osluněné místo v zahradě a spojí se kabelem se svítidlem, které může být kdekoliv - ovšem v dosahu kabelu.

Mimo kategorie

A pak jsou tu nízká světla lehce pokleslé úrovně - ve tvaru zvířátka, které je "vhodné na skalku", nebo trpaslíka, který vám posvítí na cestu solárním reflektorem zabudovaným v čepici nebo lucerničkou v ruce.

Řešení je tedy mnoho, důležité je ale dodržovat jednotný elegantní vzhled: nic nezkazíme, pojmeme-li zahradu i s vchodem do domu, terasou, chodníky a případnými dalšími prvky zahrady (kůlna, garáž, dílna...), pokud jde o osvětlení v jednom stylu - a to včetně jezírka, zídek atd. Pokud je to možné, zvolíme například pouze bílé koule, nebo krychle, kvádry, či kombinaci svítících válců různých průměrů.

Foto: www.profimedia.cz, www.e-light.cz, www.nelumbo.cz, www.massive.cz