Stůl jsme oblékli do ubrusu a prostírání, položili jsme na něj příbory, talíře, misky a hrnky. Atmosféru oběda či večeře podtrhly průzračné skleněné poháry a přesto garderoba našeho dřevěného čtyřnohého společníka není úplná. Na stole totiž chybí ještě několik drobných nezbytností. Solnička Tento miniaturní pomocník doprovází člověka už po staletí, a to v nejrůznějším materiálovém provedení - dřevem počínaje a porcelánem či sklem konče. Dnes si do domácnosti většinou kupujeme solničky nejméně dvě. První objemnější užíváme při vaření a druhá menší se stává nedílnou součástí našeho prostřeného stolu. Pokud si chceme tento zdobný prvek jen dokoupit i v jiném provedení, rozhlédneme se především po prodejnách uměleckých řemesel, tzv. lidových jizbách. Tam můžeme nalézt solničky nejrůznějších tvarů i materiálů, většinou zdobené květinovými ornamenty. Nepotrpíme–li si na zdobnost a naopak vyhledáváme jednoduché moderní provedení, stačí si vybrat z nabídky prodejen domácích potřeb. Typy solniček Před koupí této drobnosti si nejprve musíme ujasnit, chceme-li solničku ve formě sypátka nebo nám postačí malá mistička, ze které budeme sůl nabírat malou, k tomu uzpůsobenou lžičkou. Sypací solničky vyhovují především lidem praktičtějšího zaměření se vztahem k jednoduchým liniím bez zbytečné zdobnosti. Moderní design kombinuje sklo s kovem, případně se dřevem. Zejména na chatách a chalupách můžeme uplatnit dřevěné soudečky s vyřezávanými či vypalovanými lidovými ornamenty, jaké se obvykle prodávají v souborech s jinými kořenkami. K nim samozřejmě patří i kvalitní různě upravené soli - například česneková sůl nebo bylinková, případně sůl pro kardiaky. Prodávají se v pěkných krabičkách s vestavěným sypátkem, takže mohou přijít okamžitě na stůl. Součástí porcelánového servisu také bývá mělká menší mistička rozdělená na dvě ještě menší mističky, abychom si do té druhé přihrádky mohli nasypat koření. Nejčastěji to bývá pepř, na Slovensku a v Maďarsku často používají sladkou mletou papriku. Samostatné slánky najdeme především v porcelánovém nebo keramickém provedení. K běžnému použití se hodí klasický bílý porcelán, v této podobě se prodává otevřená dvoudílná slánka s ouškem pro snadnější přenášení, kterou pořídíme za cca 100 Kč. Jednodílnou solničku se sypátkem nabízí porcelánový servis Saphyr (jde o tzv. falešný „cibulák“) za 180 Kč. V souboru pravého „cibuláku“ najdeme slánku v podobě jednoduché otevřené mističky za 170 Kč. Pokud si chceme pořídit větší nádobu na sůl, která by nám visela na stěně blízko sporáku, můžeme vybírat rovněž z variant dřevěných, porcelánových či keramických. V současné době je například velmi módní porcelán s obrázkem husy, v této podobě se nabízí i dóza na sůl o objemu 0,6 kg, určená k zavěšení na stěnu, s dřevěným poklopem za 350 Kč. V lidové keramice najdeme nepřeberné množství slánek, ať už sypacích či otevřených, v nejrůznějších barvách, tvarech i velikostech. Mimo jiné tzv. chodská keramika doplňuje sortiment jak o dvoudílnou sypanou slánku s táckem a s držátkem na přenášení za 280 Kč, tak slánku otevřenou dvoudílnou s ouškem na přenášení za 160 Kč. Dochucovací soupravy Labužníkům však nestačí si jen jídlo přisolit. Mnozí si rádi na stole svůj pokrm (především saláty) dále upravují. Pro ně jsou určeny tzv. dochucovací soupravy, které většinou bývají složeny ze dvou sypacích nádobek - tedy ze slánky a pepřenky. K nim se přičleňuje jedna nebo dvě mističky na hořčici a na kečup nebo je doplňují karafy na olej a ocet. U některých typů nechybí ani nádobka na párátka. Dochucovací soupravy mívají také elegantní ucho různých tvarů pro snadné přenášení. Nejčastěji jsou tyto soupravy skleněné s kovovými nebo plastovými doplňky na tácku ze stejného materiálu. Oblíbený je například typ Provence, který je hned v několika provedeních, lišících se velikostí a množstvím nádob. Některé jsou na olej, ocet, další na sůl a pepř, případně párátka. Jejich cena se pohybuje od 100 do 350 Kč. Vyrábějí se ale také celoplastové soubory, kde se střídá průhledný plast s umělou hmotou doplňkové barvy. Oblíbená je bílá, černá, ale i červená, případně hnědá. Buď se jedná o české výrobky nebo dochucovací soupravy polské provenience. Cenová náročnost se pohybuje od 60 do 150 Kč. Na trhu se také výrazně prosazují výrobky z přírodního dřeva, případně v kombinaci se sklem. Cukřenky Tento důležitý doplněk hlavně snídaňového a svačinového prostírání chybí snad jen v domácnosti diabetiků. I zde je na výběr řada variant. Záleží pouze na nás, dáme-li přednost klasické baculaté dóze (zde musíme počítat s finanční náročností podle typu a kvality porcelánu od 500 Kč – pravý „cibulák“ až po 130 Kč – klasický bílý nezdobený porcelán) nebo zvolíme elegantní misku z keramiky (v průměru za 230 Kč), dřeva, porcelánu či skla. V cukřence pak najdou své místo buď klasické cukrové kostky nebo tam můžeme vsypat i sypký krystalový cukr. Ke kostkám bychom měli podávat kleštičky na jejich uchopení a k sypkému cukru zase lžičku. Kdo si zvykl na krystalový cukr i na přesně odměřenou dávku sladkosti, může použít cukřenku sypací. Ta se podobá solničce a často ji můžeme koupit ve stejném provedení. Klasická baculatá cukřenka s víčkem se obléká většinou do porcelánu či keramiky, zatímco sypací cukřenky, ať už dávkovací nebo s víčkem proděravělým množstvím dírek pro snadné cukrování, se spokojují se sklem v kombinaci s chromovou ocelí, popřípadě s plastem. Tam najdeme cenu v rozmezí od 35 Kč do 150 Kč za kus. -das-