Sololit je jedním z typů dřevovláknitých lisovaných desek. Spolu se sololakem se řadí k tvrdým vláknitým deskám. Výhodou je pevnost a pružnost materiálu, jeho snadná opracovatelnost a cenová dostupnost.

A jak si můžete vyrobit sololitový nástavek?

Zdroj: Youtube

Jak se sololit vyrábí?

Dřevovláknité desky se vyrábí z měkkého a tvrdého dřeva. K výrobě se používá odpad, jako jsou piliny nebo dřevěné štěpky, které vznikají při zpracování dřeva. Dřevní vlákna se poté smíchají s pryskyřicí, antiseptiky a vodoodpudivými látkami, které zajišťují následnou odolnost desek proti vlhkosti. Směs se dále lisuje pod tlakem 3 až 5 megapascalů. Celý proces výroby je rychlý, povrch tvarované hmoty je vystaven vyhřívanému lisu asi pět minut.

Sololitové desky se nejběžněji vyrábí do tloušťky 15 mm, méně často do 40 mm. Pláty jsou pevné a odolné, zároveň jsou velmi tenké, tím pádem i lehké a vhodné k manipulaci.

K čemu se sololit využívá?

Desky jsou využívány v průmyslovém stavitelství jako tepelný a zvukový izolační materiál pro zdi, stropy a také střechy. Dají se využít i při výrobě vestavěného nábytku, obalů vestavěného nábytku nebo při výrobě dekoračních prvků, jako jsou ozdobné rámy. Velmi často je využíván na záda skříní.

Jak řezat sololit?

Sololitové desky lze řezat mnoha nástroji, výběr by měl být odvislý od tloušťky desky. Pokud se nechystáte na velkovýrobní úpravy desek, postačí vám elektrická pila na dřevo s jemnými zuby. Pokud není deska širší více než 3 mm, postačí vám obyčejný ostrý nůž. Vždy desky řežte na vodorovném a stabilním povrchu.

Zdroje: savokusic.com, ibuilder-cs.techinfus.com