Bezpečnost a soukromí, které zaručují komfortní bydlení, byly jedny z hlavních důvodů, které přivedly podnikatele s manželkou do průhonického rodinného domu 6+1. Jedním z prvků, který toto zajistí, jsou předokenní rolety. V případě domu Progres 8 byly zvoleny venkovní rolety Protherma.

Jednou z nejdůležitějších vlastností předokenních rolet je, jak jsme zmínili, zabezpečení domu proti násilnému vniknutí a nevítaným pohledům. Předokenní rolety toho ale dovedou ještě daleko víc. Například v zimě zabrání úniku tepla, za nepohody zamezí zatékání a průniku větru. Rolety také zachycují nebezpečně vysoké sluneční záření, které může mít negativní vliv na vybavení domu. A nesmíme zapomenout ani na protihlukovou izolaci.

Co je venkovní roleta Předokenní neboli venkovní roleta je tvořena systémem lamel, pohybujících se ve vodicích lištách, které se navíjejí do roletové schránky. Roletová schránka a vodicí lišty jsou vyrobeny z hliníku, což zaručuje jejich dlouhou životnost. Roletové lamely mohou být z PVC nebo z hliníku, u kterého je dutina lamely vyplněna polyuretanovou pěnou. Zatímco schránka je umístěna před oknem, ovládání rolety je nainstalováno uvnitř místnosti, aby byla umožněna pohodlná manipulace.

Montáž rolet v Průhonicích Do všech oken a francouzských oken stavebníci osadili (jak jsme již zmiňovali) venkovní rolety Protherma. Roleta se skládá z hliníkových lamel šířky 37 milimetrů, vyplněných polyuretanem a opatřených dvouvrstvým lakem. Lamely jsou srolovány v hliníkové schránce s revizní klapkou a elektromotorem. Lamely se pohybují mezi dvěma vodicími lištami. Venkovní rolety namontovali stavebníci do RONO překladů, které byly součástí vyzdívání nosného obvodového zdiva. V době, kdy byla osazena všechna okna, přijeli zástupci dodavatelské firmy zaměřit všechny potřebné rozměry. Podle těchto měr pak ve výrobně zhotovili rolety pro průhonický dům v požadované světle šedé barvě (škála odstínů, kterou výrobci rolet nabízejí, je ale natolik široká, že si vybere skutečně každý).

Po montáži venkovních parapetů řemeslníci rolety nainstalovali. Nejprve k rámu okna připevnili vodicí lišty a do překladů plechovou schránku s roletou a elektromotorem. V místě rohového okna není osazen standardní RONO překlad, ale pouze překlad bez přední části, a proto se musela tato přední část překrýt polystyrenem.

Předokenní rolety v Průhonicích mají světle šedou barvu, jsou ovládány pomocí elektromotoru, a to jak jednotlivě, tak všechny najednou.

Fasádu rodinného domu částečně tvoří dřevěný obklad, a proto se vodicí lišty musely osadit tak, aby tento obklad byl ve finále za lištu zasunut, z důvodu zachování přístupu k revizní klapce rolety. Protože venkovní rolety jsou ovládány pomocí elektromotoru, přijeli po samotné montáži mechanického zařízení elektromontéři a zapojili elektroinstalaci. Příslušný profil kabelů byl natažen k roletám již při provádění hrubých elektrorozvodů. Každou z rolet mohou majitelé domu ovládat samostatně u konkrétního okna a všechny dohromady centrálně u vstupních dveří.

Rolety si naplánujte včas! Pro každého stavebníka, který chce mít okna vybavena předokenními roletami, by mělo platit včasné naplánování. Při rozhodnutí, že okna budou osazena předokenními roletami, je totiž nutné včas osadit RONO překlady. I dodatečný požadavek na rolety není neřešitelný problém, ale již se musí počítat s tím, že „kastlík“ bude na fasádě vidět. Ovládání rolet nemusí být jen elektrické, ale i ruční. Menší plochy se ovládají šňůrou nebo popruhem, větší klikovým navíječem.

-td- Foto: Central Group

Související články: Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - obklady a dlažby Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - štukové omítky Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - dvojgaráž Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - vnitřní omítky Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - topeni v podlaze Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - rozvody Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - okna Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - zateplení střechy Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - střecha Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - krovy Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - 2. nadzemní podlaží Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - stropy Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - izolace Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - počátek výstavby Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - financování Soukromí a luxus nedaleko hlavního města