Vysněný ideál

Bezpochyby ideálem každého z nás je bezproblémové, příjemné a harmonické soužití, kdy jeden druhého neomezujeme a nezasahujeme do soukromí. I to, že víme, že se na sousedy v případě nouze můžeme spolehnout, je k nezaplacení. Malé reciproční výpomoci, pohlídání dětí, pozdravení se přes plot, popovídání si během dne - to je jistě vysněný ideál sousedství. Jen ten, kdo to nemá, ví, že by za to vyměnil ledacos. Na druhém pólu se totiž vyskytují naschvály, až šikana, nevraživost, pomlouvání a poškozování dobrého jména.

Sousedské vztahy jsou trochu odlišné v paneláku, starém bytovém domě, v satelitním městečku, i na vesnici, kde - jak se vždy říkalo - každý vidí druhému do talíře. To už ale tak neplatí - pokud se tímto myslí nedostatek soukromí, překonala venkovská stavení lecjaké developerské projekty s minizahrádkami. Nakonec ale všude je to stejné, záleží, koho získáme jako souseda, jak s ním vyjdeme - nebo jak se s ním vyjít dá.

Sousedi - podstatný detail

Při koupi rodinného domku nás zajímá samozřejmě kdeco - podlaha, okna, chodníky, garáž... ale jedna z nejdůležitějších věcí, která nás často ani nenapadne a která přesto bude mít opravdu zásadní dopad na úroveň našeho bydlení a naši spokojenost, je to, kdo koupí vedlejší domek. A jak s ním budeme vycházet. Ale ať nás to napadne nebo ne, bohužel to neovlivníme a ani nezjistíme, pokud kupujeme od developera prodávajícího nové domy prvním majitelům. Je to sázka do loterie.

Leckdo tak šel zdánlivě "do lepšího", polepšil si nudličkou zahrádky a jedním pokojem navíc, ale se starým domkem ztratil dobré sousedy, klid a pohodu. Kdežto s novým domkem přikoupil jako nevítaný bonus sousedy nepříjemné, hlučné, dělající naschvály. V hororovém případě mohou být takoví z obou stran, zleva i zprava, pokud domek stojí v husté zástavbě. I proto jdou nejrychleji na odbyt parcely rohové, jenom s jedním sousedem...

Když kupujeme nemovitost od přímého majitele, jsme v o něco výhodnější situaci. Pokud má prodejce nepříjemné sousedy, asi nám to neprozradí - ale třeba na vesnici, kde se všichni znají, se můžeme vyptat v širším okolí, jak to tam chodí. Třeba se něco dozvíme.

Nepříjemnosti od sousedů...

Problémů, které sousedi mohou přivodit, je přitom nepřeberně - namátkou vysazení stromu těsně k plotu, takže po čase začne stínit náš (nikoliv sousedův) pozemek, dále neustálé obtěžování hlukem (večírky do noci, neustálé štěkání psa), nebo i hlukem kombinovaným s pachem (to když soused celé odpoledne řeže živé ploty motorovou pilou, sousedka přitom seká trávník a ještě současně pálí větve s přidaným odpadem). Ale vadit nám může třeba i přehnaná péče, dotěrnost přecházející třeba až ve slídění...

I když máme co nejdéle zájem na udržení dobrých sousedských vztahů, mnohdy na druhé straně tato vůle chybí a dostává se nám jen naschválů a omezování. Tady si pak musíme vybrat - ustupovat a donekonečna se chtít domluvit, protože tady přece budeme bydlet vedle sebe pořád. Nebo se k problému postavit cestou oficiálních písemných stížností, kontaktováním úřadů. I to je nepříjemné, ale leckdy jediné účinné řešení. Na zachování dobrých vztahů už jsme stejně rezignovali a jde nám už "jen" o náš klid.

Příště se podrobněji podíváme na to, co všechno nám sousedi mohou způsobit a jak se tomu lze bránit.

-ag-Foto: www.profimedia.cz