Ačkoliv můžeme na sociálních sítích narazit na spoustu nezajímavého, občas se na nich najde i něco, co vaši pozornost přece jen zaujme – například tento recept, který vyzkoušeli lidé po celém světě, a jeho různé obdoby se v minulém roce šířily napříč internetem. A z čeho se skládá? Bude vám stačit kvalitní sýr feta s rajčaty.

Zajímavost: Rozdíl mezi sýrem feta a balkánským sýrem

Se sýrem feta je to trochu jako se šampaňským. To se vyrábí téměř stejným způsobem na několika místech světa, přesto jej můžete šampaňským nazývat pouze, pokud bylo vyrobeno v oblasti Champagne. Sýr feta je zase vyráběn výlučně v Řecku – z ovčího či kozího mléka. Sýry vyráběné v jiných zemích mohou mít stejné či podobné složení, přesto nemohou nést totožný název. U nás se setkáte s balkánským sýrem. K výrobě se pak používá i kravské mléko.

Budete potřebovat:

1 balení sýru feta, 500 g cherry rajčat, 350 g špaget, 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, bazalka, oregano, pepř

Postup přípravy:

Troubu si předehřejte na 200 °C.

Připravte si zapékací mísu – smíchejte v ní cherry rajčátka spolu s olivovým olejem (2 lžícemi), mletým černým pepřem, česnekem, bazalkou a oreganem.

Rajčátka rozmístěte po stranách zapékací mísy a doprostřed umístěte sýr feta. Ten polijte další lžící olivového oleje.

Zapékací mísu vložte do vyhřáté trouby a pečte, dokud feta sýr nezměkne a rajčata nebudou opečená. Bude to trvat zhruba 25–30 minut.

Nyní si uvařte špagety dle návodu na obalu.

Rajčatovo-sýrovou směs rozmačkejte vidličkou a smíchejte se špagetami. Podávejte s lístkem bazalky.

Zdroj: vitalia.cz, apetitonline.cz, ireceptar.cz