Proč je špatně, že pelety hoří lépe? Jde o to, že kotle a kamna na pelety mají vysokou účinnost. Velká část vyprodukovaného tepla je tak využita a výstup spalin do komína vykazuje teploty kolem 200 °C. Srovnejte to třeba s teplotou spalin u uhlí, které má i 600 °C.

Tento rozdíl je dost zásadní. Menší teplo v komínu nahrává vyšší kondenzaci. Na konci komína tak mohou být spaliny tak studené, že se bude komín rosit. Co to znamená pro komín? Pokud máte klasický stavěný komín z cihel, pak se vám totálně zničí. Za dvě zimy dostane komín tak na frak, že budete muset přemýšlet o jeho statické revizi. Kondenzáty totiž penetrují do zdiva a naruší jeho konstrukci. V zimě, když se přestane topit, tak vlhkost začne namrzat a zcela komín zničí.

Vložkování má pravidla

Předpoklad, že komín zvládnete navrhnout a postavit sami, je zde většinou mylný. Tahle práce totiž potřebuje odborníky, kteří dokážou celý systém spočítat. Přestupy tepla totiž mohou udělat pořádný problém i v komínech v nerezu.

Novostavby by měly počítat s komíny o průřezu 14 cm (kotel do 10 kW), 14-16 cm (10-20 kW) a minimálně 16 cm u kotlů nad 20 kW. Také účinná výška musí být přesně daná, protože tu při těchto teplotách může být problém s tahem.

Každopádně je tu několik zásad, které vám přesně určí, zda firma, která vám bude dělat vložkování, je kvalitní, či ne.

  • Spoje kouřovodu musí být prvotřídně utěsněné. Žádné „paninko, to bude fungovat..."
  • „Při napojování peletkového kotle na komín je, na rozdíl od klasického kotle na dřevo, potřeba myslet i na odvod kondenzátu z komína do kanalizace,“ řekl Tomáš Drobník ze společnosti CIKO.
  • Dalším důležitým parametrem může být požadavek na zvýšenou těsnost komínového tělesa (přetlakový provoz komína), který je u kotlů spalujících peletky obvyklý.
  • Horizontální vedení kouřovodu je v tomto případě nepraktické. Mělo by být minimálně 45°.
  • Poddimenzovaný tah komína je na škodu. Upravit se už nedá. Je lepší mít větší tah komína (podle norem je to 10-12 Pa). Větší tah komína se pak dá regulovat například manuálním nebo lépe automatickým regulátorem tahu (přisávání falešného vzduchu do komína).

Titulní foto: Schiedel