Jelikož spíme třetinu života, je důležité spát zdravě. K tomu si můžeme dopomoci několika pomůckami – od výběru správné matrace (článek o tom jsme měli zde) přes ideální polštář až po vhodné peřiny a povlečení.

Také natočení postele vůči světovým stranám je důležité. Nemusíte ani věřit feng-šuej. Schválně si někdy zkuste doma přehodit polštář na druhou stranu postele a vyzkoušejte si to. Hlava natočená směrem k severu znamená hlubší spaní. Pozice na jih a severovýchod znamená špatné spaní a u citlivých osob také noční můry.

Zdroj: Youtube

Vlevo

Proč je spaní na levém boku tak zdravé? Především je to kvůli srdci. Srdce je v těle na levé straně a položením na levou stranu se snižuje tlak v krevním oběhu.

Důležité je spaní na levém boku i kvůli zažívání. Pepsin, který vzniká v žaludku a využívá se na rozkládání potravy, se lépe produkuje a v žaludku udržuje. Slinivka břišní v této pozici má také lepší produkci, takže dotrávení zbytků v žaludku jde snadněji.

S tím také souvisí trávení. Pokud budete spát na pravém boku, nepůjde trávení tak snadno a nedostanou se zbytky potravy do střev. A tak nemusí přijít dopolední stolice, což je jedna z důležitých pravidelností v lidském těle.

Drobná rada k zažívání – pokud vás pálí často žáha, vždy si lehněte právě na levý bok. Přejde to rychleji. Žaludeční šťávy se totiž nevracejí do jícnu.

Lymfatický systém v těle je také levostranný. Takže pokud spíte na levém boku, snadněji se vyloučí toxiny z těla. Tím se zvýší obranyschopnost těla a zvýšíte rovnováhu v tělesných funkcích.

Musíte se to naučit

Pokud málo spíte na levém boku, zkuste se to naučit. Není to tak složité, tedy pokud máte vhodnou matraci. Pokud máte starou a proleželou, nepomůže vám ani svěcená voda.

Naučení spaní na levém boku můžete začít třeba s velkým pevným polštářem. Ten si dáte za bedra a v noci se přes něj nepřekulíte.

Pokud spíte v místnosti sami, můžete použít také systém pravého světla. Nechte svítit vpravo lampičku, zatímco vlevo bude tma. Tělo se automaticky začne stáčet tím správným směrem.

Zdroj: jenzeny.cz, prozeny.cz, novinky.cz