Spárovka je jednovrstvá dřevěná deska, která je složená z menších kousků dřeva různých tlouštěk a délek. Ty jsou pak slepeny lepidly, nejčastěji disperzními a polyuretanovými. Ale konec technických termínů. Spárovka si získává stále větší oblibu! Proč? To si hned povíme.

Dá se taková spárovka vyrobit? Dá! Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Jaké má hlavní výhody?

Spárovka dle serveru ispas.cz je široce využívána v truhlářském průmyslu pro výrobu nábytku, schodišť, parapetních desek, kuchyňských desek a dalších dřevěných doplňků. Všichni ji milují. Proč? Hlavním faktorem je cena. Je násobně levnější než masiv. Zároveň je výhodou, že dřevo v ní zůstává "živým" materiálem, který neustále pracuje.

Pozor, výhoda může být i nevýhodou!

Živé dřevo není vždy žádané. Například podle nabytek-dnes.cz není vhodné použít pro výrobu nábytku pouze spárovku, vždy je vhodné ji s něčím kombinovat. Proč? Spárovka se v průběhu času kroutí a prohýbá. V jednotlivých segmentech dřeva může vzniknout napětí, což způsobí, že dvířka se prohnou. Co je na tom nejhorší? Už to nevrátíte nikdy zpět. Spárovka tak musí být provedena precizně, kdy skládání letokruhů má svou závislost, aby se ohýbání materiálu kompenzovalo.

Než koupíte nábytek ze spárovky…

Pokud se chystáte nakupovat nábytek, nezapomeňte na to, že při nákupu hotových výrobků z tohoto materiálu je nutné být bdělý. Vždy si ověřte kvalitu a zjistěte si způsob jejího zpracování. Tak předejdete potenciálním problémům, jako je zkroucení nebo prohnutí.

Zdroj: ispas.cz, nabytek-dnes.cz