Zastřihnutí a zazimování jsou dvě věci, bez kterých se pěstitelé růží prostě neobejdou. Jinou péči dávejte růži keříčkové, jinou růži stromkové a úplně odlišnou růži popínavé. Pojďme si v tom udělat pořádek.

Podzimní stříhání

To je v podstatě nejdůležitější činnost v pěstování růží. Odkvetlé růže odstřihneme vždy i s kouskem stonku, ideálně až u velkého listu. Pokud máte drobnokvěté růžičky na skalkách, ty zastříhávat nemusíte.

U růží stromkových a keříčkových stříhejte na podzim v rozmezí 5-8 oček. Očko je prostor, z kterého roste větev s lístky. Aby se nám větvičky nakřížily a strom nezahušťoval, stříhejte očko v místě, které směřuje ven od středu keře.

Narazili jste na nemocné výhonky? Tak ty zlikvidujte rovnou. Nedávejte je ani do kompostu, prostě je spalte.

Pokud jste narazily na podnože, tedy divoké výhonky, vytrhněte je.

Jednotlivé typy růží – střih a zazimování

Keříkové růže obecně stříhejte ale spíše méně než více. Čím méně je na podzim stříháte, tím méně budou náchylné na zmrznutí. Zkraťte jim ideálně jen vršky, poškozené a nemocné části, případně staré dřevo. Když je chcete zazimovat, zakryjte je chvojím a přihrňte zeminou.

Popínavé růže se nestříhají vůbec. Jen jim odstraňujeme dle potřeby uschlé či nemocné listy. Před zimou je ale ideálně sundejte z konstrukce, položte na zem na vrstvu chvojí a přikryjte chvojím i svrchu.

Stromkové růže stříháte podobně jako ty keříkové, ale zároveň jim dáváte střihem tvar. Zazimování je složitější – všechny výhonky přivažte k sobě a připevněte k zemi, pak je zahrňte zeminou. Pokud je strom už příliš vzrostlý a výhonky nejdou ohnout, zakryjte jej textilem.

Zdroj: zahradkarskaporadna.cz