Říkáte se, že při výběru postele je nejdůležitější si ji osobně vyzkoušet, abyste měli jistotu, že se vám v ní bude pohodlně spát? To sice ano, nicméně testovací část představuje jen jeden z dílčích kroků, které výběr postele obnáší. Pokud chcete, aby vám postel nějaké roky vydržela a nezačala vrzat po měsíci užívání, měli byste se umět zorientovat v materiálech i konstrukcích postele.

Ani sebekvalitnější postel se však neobejde bez kvalitní matrace, do které se vyplatí investovat. K vydatnému spánku přispějí i kvalitní lůžkoviny, jako jsou přikrývky a polštáře, jejichž výběru by měli věnovat zvýšenou pozornost zejména alergici.

1. Dřevěná, kovová, nebo čalouněná postel?

Nejprve si promyslete, jaký typ postele se vám z hlediska designu líbí. Mezi nejoblíbenější typy postelí patří:

  • Dřevěné postele – jsou tradiční, esteticky hezké a dlouho vydrží. Cena i životnost postele z masivu závisí na typu a tvrdosti dřeva. Čím tvrdší dřevo, tím vyšší cena. Nejodolnější a nejstabilnější bývají postele z dubu a buku. Naopak levnější postele jsou ze smrku a borovice. Dřevěná postel si zachová svůj vzhled díky pravidelné péči. Většinou ji postačí jednou za čas otřít vlhkým hadříkem.
  • Postele z lamina – v nižší cenové kategorii pak najdete postele z laminované dřevotřísky, i ty však mohou být kvalitní. Lamino nabízí celou řadu dekorů v imitaci dřeva, díky nimž postel získá přírodní vzhled. Postele vyrobené z ABS hran jsou kvalitnější.
  • Kovové postele – hodí se zejména do rustikálních či industriálních interiérů. Jsou extra odolné, stabilní a nenáročné na údržbu. Cenu kovových postelí ovlivňuje i typ konstrukce, které jsou buď svařované, nebo šroubované.
  • Čalouněné postele (typu boxspring) – na popularitě nabírají i čalouněné postele zvané také jako kontinentální. Jedná se o bytelné a extra pohodlné postele, s nimiž se často setkáte v luxusních hotelích či amerických filmech. Kontinentální postele se skládají z několika důmyslně poskládaných vrstev, které zahrnují i matraci, tzv. topper, díky čemuž jsou optimálně měkké i odpružené. Na trendu boxspring postelí nese zásluhu i jejich moderní vzhled a cenová dostupnost.

2. Rošt a čelo postele

Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv typ postele, ve většině případů si k posteli budete muset dokoupit rošt. Rošt vybírejte především s ohledem na svou hmotnost a příslušný typ matrace. Zatímco tenčí matrace potřebují dostatečné odpružení, některé vyšší matrace se dokážou odpružit i bez roštu.

Dejte přednost lamelovým roštům

Nejlevnější jsou laťkové rošty, ty se hodí spíše pro jádrové matrace. Pro pružinové či taštičkové matrace doporučujeme zvolit lamelový rošt (disponující minimálně 28 lamelami) – ať už pevný, polohovací, či elektrický polohovací. Elektrické polohovací rošty ocení zejména osoby se sníženou pohyblivostí. Aby se vám dobře spalo, mezery mezi lamelami by neměly být větší než 4 cm. Čelo postele plní spíše estetickou funkci, když si však večer budete chtít v postel číst, budete za něj rádi. Čelo vybírejte s ohledem na rozměry postele i místnosti a dále dle stylu ložnice.

3. Správné rozměry postele

Jednolůžka se standardně vyrábí v rozměrech 90 × 200 cm a dvojlůžka o rozměrech 160 × 200 cm. Jedná se zpravidla o rozměry ložné plochy, nikoliv vnější velikosti postele. Pro postel o rozměrech 180 × 200 cm tedy můžete bez obav pořídit matraci stejné velikosti. Aby se vám pohodlně spalo, postel by měla alespoň o 20 cm přesahovat vaši skutečnou výšku. Důležitá je i dostatečná výška postele, která má zásadní vliv na to, jak se vám do postele ulehá, nebo naopak z ní vstává. Vyberte si proto postel s výškou bočnic alespoň 50 cm.

4. Základem je kvalitní matrace

O vaše pohodlí i zdravá záda se pak postará kvalitní matrace. Její výběr podřiďte nejen typu postele, ale i dalším důležitým kritériím. Co by vás při výběru matrace mělo zajímat?

  • Tvrdost matrace – matrace se dělí podle tvrdostí na měkké, střední a tvrdé. Nejměkčí matrace (stupeň 1) jsou vhodné pro seniory či osoby trpící bolestmi kloubů nebo páteře, ale i pro děti. Osoby s vyšší váhou by měly mít tvrdší matrace (stupeň 4). Odborníci považují za optimální matrace se stupněm tvrdosti 2 a 3. Matraci si vždy osobně vyzkoušejte, protože na dvou stejně tvrdých matracích se vám může ležet úplně jinak.
  • Materiál matrace – má vliv na pohodlnost, údržbu i životnost matrace. Trh nabízí různé druhy materiálů s odlišnými vlastnostmi, od klasických pěnových, přes latexové, až po přírodní matrace z kokosového vlákna.

5. Kvalitní postel si zaslouží kvalitní lůžkoviny

Pokud chcete spát opravdu jako na obláčku, pořiďte si k pečlivě vybrané posteli také kvalitní lůžkoviny. Rozhodně se nebojte investovat do polštáře, který vybírejte s ohledem na svou spánkovou polohu i případné zdravotní problémy. Nevhodný polštář vám může způsobovat bolesti hlavy i krční páteře. Jako alergici pak zvolte speciální hypoalergenní přikrývky a polštáře s výplní z dutého vlákna, jehož vlastnosti zabraňují usazování roztočů. Široký výběr letních, zimních a celoročních přikrývek i polštářů české kvality pořídíte na e-shopu Zdeněk Staněk.