Ať gauč ušpiníte jakkoli, rozhodující je rychlost. Rozhodně byste neměli dlouho čekat, špína by se mohla dostat hluboko do látky a práci vám zkomplikovat. Pokud nevíte, jakého původu skvrna je, použijte na ni nejprve čistý bílý hadr namočený ve studené vodě. Skvrnu pak čistěte od krajů směrem ke středu, zamezíte tak jejímu rozšiřování.

Technika čištění se odvíjí od toho, z čeho je gauč vyroben – něco jiného vyžaduje kožený povrch, látkový a semišový. Proto si pečlivě prostudujte, co doporučuje výrobce.

Podívejte se na vychytávku s poklicí a hadrem:

Zdroj: Youtube

Čištění dle materiálu gauče

Látkové potahy pravidelně vysávejte, protože se v nich usazuje prach. Na hloubkové čištění nepoužívejte tvrdé kartáče ani bělidlo s peroxidem vodíku a chlórem, mohly by látku poškodit a zesvětlit. Sáhněte spíše po kombinaci mýdlové vody s destilovaným bílým octem.

Na gauč z pravé kůže použijte přípravek vhodný právě pro tento typ materiálu. Jiné prostředky mohou za sebou zanechat fleky, mapy nebo dokonce praskliny.

Naopak semišový gauč byste měli čistit jen nasucho, a to speciálními prostředky nebo nástroji.

Nechte gauč vyschnout

Pokud na látce zpozorujete zbytky vody nebo čisticího prostředku, dosušte je ručníkem z mikrovlákna. Totéž udělejte i u polštářů. Pokud je necháte vlhké moc dlouho, mohou chytit plíseň.

Na zvířecí chlupy čisticí váleček

Ustelou si rádi vaši chlupatí mazlíčci na gauči? Pak by měl být stálou součástí vaší domácnosti čisticí váleček, který zachytí vlasy, chlupy a další drobné nečistoty. Když náhodou něco vynechá, lepicí list vyhodíte a přejedete místo ještě jednou s novým listem. Využití pro něj najdete každý den, hodit se vám bude třeba na očištění oblečení od chlupů či vlasů.

Zdroj: cestakbydleni.cz, bobvila.com