Pojďme se tedy podívat na základní informace a výhody splitového tepelného čerpadla.

Co je splitové tepelné čerpadlo?

Splitová tepelná čerpadla patří mezi základní typologie topných zařízení využívající teplo ze vzduchu. Hlavní výhodou tohoto zařízení je schopnost využívat bezplatnou obnovitelnou energii, která je obsažená v okolním vzduchu, a to i při nízkých okolních teplotách. I při těchto relativně nepříznivých podmínkách totiž bude splitové tepelné čerpadlo odvádět svoji práci. Díky tomu se mnohonásobně rozšiřuje možnost jejich použití, proto se nemusíte obávat jejich instalace ani ve výše položených oblastech, kde je okolní teplota přece jen o trochu nižší.

Funkce splitového tepelného čerpadla

Tepelná čerpadla pracující s okolním vzduchem se skládají ze 2 hlavních částí. Princip jejich funkčnosti přitom není nijak složitý, i když na první pohled mohou vypadat relativně komplikovaně. Čerpadlo získává energii z okolního vzduchu pomocí výparníku vnější jednotky a následně je předáváno do chladiva.

Toto přehřáté chladivo je nasáváno kompresorem, kde je prostřednictvím jeho stlačování získávána vyšší teplota, a to až do požadované úrovně. Takto zahřáté chladivo je následně distribuováno potrubím do vnitřní jednotky. Zde v kondenzátoru předává teplo do topné soustavy vaší nemovitosti.

Výhoda split koncepce

Jednou z největších výhod splitového tepelného čerpadla je jeho samotná koncepce. Díky rozdělení systému na 2 samostatné části se nemusíte obávat například zamrznutí oběhové vody. To je umožněno právě použitím chladiva, které proudí v trubičkách s malou dimenzí. Omezení funkčnosti tohoto tepelného čerpadla jsou tak dána pouze délkou propojení obou částí topného zařízení. Dejte si pouze pozor na zachování jednoduchých pravidel umístění jedné součásti do venkovní části mimo nemovitost a té druhé do interiéru.

Malá hlučnost

U moderních plynových kotlů se o vysoké hlučnosti rozhodně nedá mluvit. Jejich problémem je však závislost na plynu, jehož cena na burze v současném turbulentním světě dosti kolísá. Řada lidí tak skončila ve finančních problémech pouze kvůli tomu, že jejich spotřeba plynu byla enormně vysoká. Splitová tepelná čerpadla oproti tomu získávají teplo z okolního vzduchu, a přitom neprodukují zvukové nečistoty. Řada nezávislých testů totiž prokázala, že parametr hlučnosti se u předních výrobců tepelných čerpadel neliší od skutečnosti, takže se nemusíte obávat nepříjemného rámusu.

Vyplatí se pořízení tepelného čerpadla?

Pokud si budete dělat vlastní analýzu trhu s tepelnými čerpadly, pak budete velmi nemile překvapeni relativně vysokými pořizovacími cenami. Ty jsou však trochu zkresleny takzvanými kotlíkovými dotacemi, které se týkají starších nemovitostí. Ještě před pořízením tohoto topného zařízení si nechte spočítat a detailně zhodnotit, zda se vám koupě tepelného čerpadla vůbec vyplatí. V drtivé většině případů však budete mile překvapeni efektivností celého systému a návratností vložených finančních prostředků.

Vzdálená správa

Moderní IT technologie pomalu pronikají i do světa tepelných čerpadel. Prvky chytré domácnosti jsou u řady novostaveb standardem, na což musí reagovat i splitová čerpadla vzduch/voda. Díky vzdálenému přístupu je možná optimalizace fungování topného zařízení podle konkrétních podmínek dané nemovitosti. Kromě toho je možné na dálku řešit i drobné problémy nebo závady na softwaru, čímž ušetříte nemalé množství finančních prostředků za kontrolu proškolenými techniky.

Splitová čerpadla představují velmi zajímavou možnost topného zařízení do nové i starší nemovitosti. Pokud zrovna přemýšlíte o výměně topné soustavy, berte tuto možnost v potaz.