Kdo běhá pravidelně, patrně zná pravidla takzvané běžecké abecedy, do níž se běh pozpátku také někdy zařazuje. A i když neběháte, může mít pro vás tento neobvyklý způsob pohybu docela dobrý vliv. Minimálně zlepšíte koordinaci pohybů a vyčistíte si hlavu.

Jak na to

Nejprve začněte obyčejnou chůzí, ale dozadu. Až skutečně získáte jistotu, zkuste indiánský běh pozpátku. A po čase samotný běh. Pro trénink si vybírejte rovinatá místa, třeba sportovní stadion poblíž bydliště nebo cestu v lese. Dodržujte zásadu, že se při běhu nebudete otáčet, to byste si vykroutili krk.

Než se dobře seznámíte s terénem, kde budete běhat, vyplatí se pomoc navigátora.

Srovnejte se

Při běhu se snažte nezaklánět tělo, hlídejte si narovnaná záda. Dávejte si pozor, abyste nadmíru neohýbali kolena. Používejte celá chodidla, neběhejte jen po špičkách. A nemávejte lokty do stran, držte je hezky u těla.

Proč to vůbec zkoušet

Pravidelní běžci tímto způsobem můžou ulevit tělesným partiím, které při klasickém běhu nejvíce namáhají, naopak zapojují svaly, které nejsou tolik zatěžované (například čtyřhlavý sval stehenní). Když to aspoň na chvíli zkusí dozadu, udělá to moc dobře i kolenům. A asi nejen ženy časem ocení pozitivní efekt patrný na jejich zadních partiích (pevnější zadeček).

Navíc podpoříte kardiovaskulární systém, také budete trpělivější, zlepšíte svou vytrvalost.

Upravíte držení těla

Nejen někteří běžci zbytečně předsunují hlavu dopředu, to platí i pro mnohé chodce. Vystrčená hlava přetěžuje hlavně krční páteř a bedra.
A když budete běhat pravidelně, dost možná i zhubnete nebo si aspoň udržíte svou váhu. Uvádí se, že při běhu pozpátku spálíte asi o pětinu až o třetinu více energie, než kdybyste běhali dopředu.

Budete se lépe soustředit

Když člověk nevidí, kam přesně šlape, musí dávat větší pozor. Naučíte se lépe rozlišovat okolní podněty, které kvůli sluchátkům na uších venku mnohdy nevnímáte.

Zlepšíte si zrak

Aniž si to uvědomujete, často máte zúžený pohled. Vydržíme spoustu hodin s očima přilepenýma na počítač nebo do mobilu. Ke korekci dioptrických vad dávno používáme brýle, a když jen trochu vyleze sluníčko, nasazujeme sluneční. Teď se dříve stmívá, a ne každý touží chodit po venku, když pomalu nevidí na krok. To vše a mnohem více vede k nedostatečnému perifernímu vidění, které může zlepšit i běh pozpátku.

Ostatně dopředu už jsme jistě každý něco naběhali, tak proč to občas neotočit?

Zdroj: obehani.cz, run-magazine.cz