Lidé se setkávají na mnoha místech. Nemusí to být jen na poště nebo v obchodě. Mohou se setkávat třeba na výstavách. Jenže kulturní centra rostou jak houby po dešti a ne každý touží vnímat moderní umění. To posilovna, tělocvična a celkově sportovní centrum navštěvuje velká různorodá skupina lidí, která prostě pečuje o své tělo, kondici nebo se jen chce protáhnout.

Architektura

Ve Waterloo tak vznikl projekt z pera studia Microclimat s názvem La Taule. Jméno je to trochu zvláštní, protože jde o název již zrušené věznice, která v dané lokalitě stála. Konstrukce otevírá prostor pod jednou střechou všem sportovcům – od gymnastů po fitness nadšence. Dům v kombinaci třešňového dřeva, červeného cedru a oceli je postaven do dvou otevřených úrovní tak, aby bylo možné využít obě patra najednou. Vytváří pocit sounáležitosti a poskytuje prostor pro všechny. Například ve vysokém krovu jsou umístěny kruhy a upínáky pro zachycení gymnastického zařízení, včetně akrobatů na stuhách.

Všude narazíme na zajímavé detaily, jako jsou třeba široké schody s dvojí velikostí stupňů, které jsou také vhodné pro kondiční trénink.

Z fotografií to tak zatím nevypadá, ale kompaktní rozměry domu umožnily uvolnit prostor na pozemku, kde jsou již dnes připraveny další exteriérové cvičební stroje a prostory.

Budova už dnes sbírá ceny. Například 2015 Grands Prix du Design v kategorii sportovišť nebo je finalistou soutěže Ordre des Architectes du Québec v kategorii obchodní a kancelářské budovy.

Foto: Adrien Williams