Profesionální materiál

Cukrářské flambovací pistole se prodávají ve více obchodech s kuchyňským vybavením, než byste čekali, a jejich cena kolísá od několika tisíc k několika stovkám. Profesionální cukrářské pistole využívají jako palivo většinou plyn do zapalovačů. Doba provozu pro jedno naplnění je podle intenzity plamene přibližně hodina. Plamen se v nich většinou zapaluje piezo škrtátkem. Tyto flambovací pistole se dobře drží v ruce a nezabírají příliš mnoho místa.

Poslouží i potřeby pro kutily

Mohutnější a levnější letovací lampy, které se běžně prodávají v prodejnách pro kutily, udělají stejnou službu za nižší pořizovací cenu. Jejich palivem bývá plyn v „kartuších“ stejných, jaké se používají pro kempinkové vařiče. Po spuštění je třeba plyn zapálit zvenku – zapalovačem nebo sirkou. Letlampa zabírá v kuchyni více místa, nepůsobí tak elegantně, ale má i další výhody. Dá se bez uzardění použít i při drobných opravách v domácnosti nebo třeba i k hubení plevelu na zahradě. Oba uvedené typu zdrojů plamene mají regulovatelný přívod vzduchu.

Recepty na slavnostní stůl

Cukrový meloun v karamelu

příprava 10 minut, vaření 10 minut

Na recept budeme potřebovat 1 cukrový meloun, 12 nakládaných třešní, 60 g hnědého cukru, 0,4 dl koňaku, 2 lžíce vody, 2 lžičky másla. Meloun rozkrojíme, vyjmeme semínka a pomocí tvořítka připravíme kuličky. Můžeme ho také nakrájet na úhledné kostky. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr a zkaramelizujeme ho. Rozředíme ho vodou a promícháme. Meloun obalíme ve směsi. Obalené kousky melounu rozdělíme do misek a přidáme třešně. V naběračce zahřejeme koňak. Zapálíme ho a porce zvolna přelijeme.

Flambovaný ananas

příprava 15 minut, vaření 10 minut

Připravíme si 12 koleček kompotovaného nebo čerstvého ananasu, 1 dl ananasové šťávy, 40 g másla, 3 lžíce tekutého medu, 30 g hnědého cukru, 2 lžíce opražených sezamových semínek, šťávu a nastrouhanou kůru z 1/2 limety, 0,5 dl rumu. V rozpuštěném másle na mírném ohni podusíme ananasová kolečka. Vyjmeme je a uchováváme v teple. Ve výpeku rozpustíme cukr a přilijeme ananasovou i limetovou šťávu. Rozmícháme a vše svaříme na hladký sirup. Ananasová kolečka přelijeme sirupem a posypeme sezamovými semínky a nastrouhanou kůrou z limetky. Porce rozdělíme na talířky, přelijeme v naběračce ohřátým rumem a zapálíme. Rum necháme zhasnout a podáváme.