Alergie na stromy a keře jsou pomalu u konce, ale u travin a bylin platí opak. Ostatně zkušení a zkoušení alergici vědí, že pylová sezona trvá po značnou část roku. Ale jen zavřít okna a dveře doma nestačí. Co tedy dělat?

Základní opatření

Existuje více teorií, proč se pylová alergie stále zhoršuje. Jedna z nich se týká změny klimatu, rostliny obecně produkují více pylu než dříve a nedávné dlouhodobé používání roušek a respirátorů snížilo naši toleranci vůči alergenům.
Ale ani alergici, kteří omezují pohyb venku a doma větrají minimálně, nemají vyhráno. Mnohé pyly mají perfektní doletovou vzdálenost v řádech kilometrů a okenní škvírou na ventilačku projdou hravě (ještě stihnete instalovat protipylové sítě). Dále si pyly nosíte domů, i když jste venku krátký čas, na oblečení, ve vlasech. Osprchovat se a převléknout do domácího oděvu hned po příchodu vám prospěje.

Perte častěji, prádlo sušte doma

Mnohé pračky disponují speciálními programy pro alergiky. Často se využívá pára, případně aktivní kyslík či delší praní při vyšší teplotě, které prádlo dezinfikují, hodí se přidat máchání navíc nebo použít více vody, i když to jde proti šetření, které se dnes skloňuje ve všech pádech. Koho ale léta trápí nepříjemná pylová alergie, ten se na úspory vody a energie dívá jinou optikou. Alergici dobře využijí i sušičku prádla. Věšet prádlo venku není dobrý nápad, domů si ho přinesete zase s pyly.

Luxujte, i když vás to nebaví

Z pohledu kontaktu s prachem představuje ideál centrální vysavač. U sáčkového vysavače je podstatná účinnost filtrace, těsnost přístroje i konstrukce hubice. Některé spotřebiče dokážou uzavřít sáček už při otevření vysavače. Ani u moderních bezsáčkových vysavačů nevzniká velký problém kontaktu s nečistotami, pokud je budete z nádobky vysypávat až u popelnice, abyste doma nevířili prach.
Parní vysavače spojují výhody parního čističe (dezinfekce horkou párou) s vysáváním suchých nečistot. Některé vysavače se kombinují s parním mopem, lze jimi vysávat a vytírat. Rozdíl mezi parním vysavačem a parním mopem spočívá v konstrukci a způsobu odstranění nečistot.

Čistička vzduchu není rozmařilost

Kvalitní čističky zachytí téměř sto procent nečistot ve vzduchu, včetně pylových zrnek. Fungují na principu vícestupňové filtrace, byť automaticky neplatí – čím více, tím lépe. Ptejte se, co který filtr nebo čisticí funkce řeší, některé odstraňují prakticky tytéž nečistoty.
Alergici si musí více hlídat vzduchový výkon čističky (počet m³ vzduchu, který se vymění za 1 hodinu). Objem místnosti v m³ mají násobit až 4x, kdežto u zdravých jedinců postačí násobení asi 2,5x. Výhodou běžných čističek je snadná manipulace, aby se daly postupně přemístit do všech místností, které obýváte.

Zdroj: ProAlergiky.cz, Datart.cz