V první řadě si musíme uvědomit, do jaké místnosti svítidlo vybíráme. V kuchyni potřebujeme ostřejší, studené světlo, abychom dobře viděli, co na té lince krájíme, zatímco v ložnici uvítáme světlo tlumenější, teplejší, protože tu chceme hlavně relaxovat. S obývacím pokojem a koupelnou je to už složitější: v těchto místnostech vlastně potřebujeme obě varianty. V koupelně se kromě relaxace také líčíme a holíme, a na tyto činnosti si potřebujeme dobře posvítit. V obýváku si zase někdy čteme nebo luštíme křížovky, jindy bychom tu naopak rádi ulevili unaveným očím nebo si vytvořili intimní atmosféru pro večer ve dvou.

Do takových místností proto obvykle kupujeme více svítidel s různými vlastnostmi - v obýváku bude hlavní světlo doplněno tlumenými lampičkami, v koupelně se nad zrcadlo instaluje doplňková ostrá zářivka.

Světlo v obýváku či v ložnici se dnes často doplňuje stmívačem, díky kterému se navodí příjemná atmosféra a zároveň se ušetří energie. Obyčejné stmívače lze instalovat na libovolné svítidlo, jež je vybaveno žárovkou s vláknem. V případě zářivkových a LED svítidel budeme potřebovat stmívače speciálně určené pro tyto typy světel, přičemž některá světla jako LED diodové žárovky nelze stmívat vůbec.

Na trhu se dnes objevuje čím dál více svítidel, u nichž jde regulovat jak teplotu světla, tak intenzitu osvětlení bez toho, abyste k nim museli dokupovat stmívač. Taková svítidla oceníte třeba nad jídelním stolem nebo v koupelně, v případě koupelny ovšem světla ještě musejí splňovat požadavek na odolnost proti vlhkosti a stříkající vodě.