Granitové dřezy mají mnoho výhod. Vypadají moderně, oproti jiným druhům dřezu jsou k dostání v několika barevných variacích a na trhu je naleznete v kulatých i rovných tvarech. Jejich velké plus spočívá také v tom, že jsou odolné a nejsou náchylné na mechanické poškrábání.

Pravidelné čištění je hračka

Jednou z mála nevýhod granitových dřezů je to, že jejich povrch je nerovný. Nečistoty se tak mohou v dřezu uchytit snadněji. Naštěstí samotné čištění není vůbec žádná věda, zpravidla si vystačíte s prostředky, které máte běžně doma.

Při pravidelném čištění si vystačíte s vodou, houbičkou nebo hadříky a saponátem. Naopak se vyvarujte drátěnkám nebo hrubým kartáčům. Ty by totiž mohly granitový povrch trvale poškodit. Barvu dřezu by mohly zničit také agresivnější chemické mycí prostředky, proto je nedoporučujeme používat.

Povrch jednou za čas namažte olejem

Kromě samotného čištění je vhodné dodržovat pár pravidel, která předem zabrání vzniku větších nečistot. Ve dřezu tak nenechávejte potraviny, které pouští barvu. To se týká třeba čajových sáčků, červené řepy, borůvek nebo kari.

Dřez můžete průběžně opečovávat také pravidelným vetřením běžného oleje na vaření do povrchu dřezu. Olej nechte na povrchu působit šedesát minut a přebytečný olej setřete.

Speciální pasty nebo suché prášky

Pokud si s odstraněním nečistot neporadí voda nebo běžný saponát, můžete sáhnout po vyšším kalibru. Řeč je o pastách nebo suchých prášcích. I zde platí, že bude lepší se vyhnout chemickým agresivním přípravkům. V obchodech naleznete speciální pasty na granitové dřezy, které jsou k povrchu šetrné.

Odstraňujte vodní kámen

Druhou hlavní nevýhodou granitových dřezů je ta, že hůře snáší tvrdou vodu. Ta na nerovném granitovém povrchu vede čas od času ke vzniku vodního kamene. Ten při pravidelném čištění můžete jednoduše odstranit hadříkem s vodou a octem. Směs nechejte na povrchu pracovat až dvě hodiny. Vodní kámen poté setřete a máte vyhráno.

Zdroje: svet-koupelny.cz, mall.cz, jakcistit.cz