Rýč je taková jednoduchá součást zahradní výbavy. Mnoho lidí si ho koupí a nepřemýšlí, jestli má ten správný. Až když vyzkouší někde u souseda jiný druh, najednou zjistí, že těch druhů je opravdu víc. A tak je dobré se podrobně podívat na druhy rýčů.

Rozdělení:

Podle materiálu

Rýče mají buď násadu ze dřeva, kovu, nebo kompozitů. Dřevěné jsou levnější, kovové pevnější, kompozitní jsou nejdražší, nejlehčí a nejpevnější. Pokud si budete kupovat dřevěnou násadu, pořizujte raději dražší jasanové nebo bukové.

Podle délky násady

Pro každou postavu je důležité mít jinou násadu. Vysoký člověk nemůže pracovat s krátkým rýčem, naopak malý s dlouhým také ne. Existují i teleskopické verze, ale zrovna u vysoce namáhaného rýče to není ideální.


Zakončení rýče

Nejtypičtější je zakončení do tvaru T. Je to jednoduché a lehké zakončení, ale nedrží se tak dobře, jako madlo ve tvaru D.


Hmotnost rýče

Existují verze, které jsou určeny pro dámy a seniory, a pak jsou profesionální zahradnické rýče pro firemní účely. Vybírejte dobře, každý dekagram je znát!


Tvar zahnutí

Ne nadarmo existuje celý vědní obor, který se nazývá ergonomie. Rýče s prohnutou násadou mají lepší tah a záda z nich tolik nebolí. Samozřejmě, že ty se dají udělat jen z kovu nebo kompozitu. Také stupátka rýčů by měla být širší, aby se vám nedostával nástroj do podrážky boty nebo holínky.


Šířka rýče

Úzké rýče (někdy nazývané sakováky) jsou na výkopy úzkých rýh nebo třeba základů pro sloupky. Čím širší, tím větší váhu budete muset na rýči nést.


Zakončení rýče

Ploché rýče jsou určené do jemných a sypkých půd. Následují oblé rýče pro pevnější půdy a také se s nimi dobře vykopávají pařezy. Špičaté rýče jsou do jílovitých těžkých půd.