V různých skupinách sklenek na nožce (jako jsou flétny nebo koktejlky) najdeme řadu odlišností a nuancí. Nejen ve tvaru a případném zdobení, ale i v celkové výšce a poměru jednotlivých částí (podstavce, nožky a kalichu), a tedy v konečném vzhledu a stabilitě. Na co bychom se při výběru nových sklenek měli zaměřit? Sklo jemné, ale pevné - tedy kvalitní Koktajly různých barev nejvíce vyniknou ve skle čirém a tvarově jednoduchém. Jaké vybrat? Mimo jiné nám napoví i cena. Levné sklo sice vypadá jemně a tence, ale také jej třeba klidně můžeme nechtěně ukousnout. Lehce praská a naštípne se mu okraj. Vyžaduje mimořádně opatrné zacházení, ale i tak se nám může stát, že nepřežije první večírek. Pozor si musíme dát na okraj sklenky, kde se také projeví kvalita materiálu. Je to důležitá část, protože se jí dotýkáme ústy. Kupujeme sklenky s okrajem oblým a dobře zataveným. Kovové, „ozdobné“ okraje rozhodně vynecháme. Malá nepravidelnost sklenku ozvláštňuje. Na jinak přísně jednoduché sklence si můžeme dovolit malý, zajímavý a elegantní detail. Může to být zejména jakési „uhnutí“, vybočení či vlnka na nožce. Může to být i dvojité prohnutí – a to od jemného, nepatrného zvlnění až po výraznou serpentinu. Takováto nepravidelnost už se stává dominantou sklenky, takže jinak už musí mít velmi prostý, nezdobný, jednoduše se rozšiřující tvar kalíšku, aby se zvláštnost na nožce nepotlačovala. Dosti vysoká nožka je nezbytná O nožce platí, že čím vyšší, tím elegantnější vzhled propůjčuje celé sklence. A také pozvedne charakter, barvu a celkový vzhled koktajlu – obsah sklenky se octne výše nad stolem, a tedy blíže našim očím, což nám umožní ocenit barvu nápoje. Rozhodně ale dostatečná výška nožky není samoúčelná - je důležitá a praktická. Sklenku držíme výhradně za nožku, kalíšku s koktajlem (ale třeba ani s bílým vínem) bychom se nikdy neměli dotýkat, aby se zachovala ta správná teplota po celou dobu, kdy si na drinku pochutnáváme. Také pokud servírujeme nápoj do namražené sklenky, nesmíme se pro uchování vizuálního efektu dotknout kalíšku. Koktejlku, flétnu, ale třeba i šampaňskou misku vybíráme tedy nejen očima. Uchopíme ji a představíme si, že je plná a zkoumáme: je nožka dostatečně dlouhá? A je sklenka při správné výšce nožky také dostatečně stabilní? Drží se nám sklenka pohodlně? Jak dobře, nebo špatně se nám s ní manévruje? -ag-