Není výpusť jako výpusť. Když vybíráte nový kuchyňský dřez, je právě tato jeho část nejvíce opomíjená. Může za to na první pohled složité označení nebo nedostatečné povědomí o různých typech? Kdo ví. Je to ale jednodušší, než se zdá a čas strávený rozmýšlením a vybíráním vám může v budoucnu v kuchyni velmi usnadnit práci. Navíc se při výběru příliš nezapotíte, existují totiž pouze dva hlavní druhy výpusti.

Výpusť dřezu se špuntem

Pokud narazíte na označení ventilu 11/2 nebo také 6/4, nelekejte se. Tento typ výpusti zná každý, například od prarodičů nebo svého raného mládí. Jedná se totiž o starší typ výpusti dřezu do sifonu s průměrem 60 milimetrů. K ucpání a napuštění dřezu vodou potřebujete gumovou zátku či špunt, který se však velmi častým používáním po čase ošoupe. Při vypouštění vody se do odpadu dostane i část větších nečistot a zbytků jídla. V současnosti se od tohoto typu spíše upouští, ale stále na něj narazíte u levnějších produktů.

Výpusť dřezu se sítkem

Modernější variantou je typ ventilu výpusti s označením 31/2, tedy s průměrem 92 milimetrů, a neznačí nic jiného než sítkový odpad. Kuchyň si vyladíte také díky poměrně rozmanité škále materiálů a designu. Jedná se o velmi praktického kuchyňského pomocníka, protože díky sítku se do odpadu nedostanou velké kusy jídla a neucpávají ho. Můžete tak přímo do dřezu škrábat brambory, mrkev či jinou zeleninu. Stačí sítko zatlačit nebo použít takzvané táhlo a výpusť se uzavře. Stejným principem ji zase otevřete.

Nyní už víte, že typů výpustí je více, dokonce už znáte jejich výhody a jak je v obchodě poznat. Který typ si pro svou kuchyň vyberete?

Zdroje: https://blog.novaline.cz, https://eshop-franke.cz, https://vodovo.cz