Vaničku můžete mít ale i zapuštěnou - hlubší nebo mělčí, dokonale plochou, v rovině s podlahou a nebo také vůbec žádnou...

Akrylát, nebo smalt?

Akrylátové vaničky se cenově pohybují mezi 2500 korunami (ve slevách, na internetu) a asi 3500 korunami. Ale třeba za akrylátovou vaničku Laufen zaplatíte kolem 10000 korun i více. Praxí prověřené odolné ocelové (smaltované) vaničky pořídíte v cenách zhruba kolem jednoho tisíce korun.

Sprchové vaničky z litého mramoru

Litý mramor se vyznačuje vysokou pevností, neprohýbá se a je stálobarevný a udržuje si stálou teplotu. Sprchové vaničky z tohoto materiálu jsou tedy teplé na dotyk. Povrchová úprava z polyesterové pryskyřice pak garantuje vysokou odolnost vůči Sprchové vaničkymechanickému poškození a chemickým prostředkům. Tvary jsou často variabilnější, než je tomu u vaniček akrylátových - vyskytují se různé oblouky, tvary listů a elips.

Vanička umožňuje několik variant instalace. Dají se například instalovat bez jakéhokoli převýšení rovnou do podlahy - tedy jako bezbariérové. Mohou totiž mít tloušťku jen 4, ale také i 3 centimetry. Vanička může být vsazena do velké podlahové dlaždice, dá se nalepit na silnou vrstvu silikonu; v opačném případě je však možné i použít nožičky.

Cenové rozpětí je velké, pořídíte je asi od 4000 korun.

Potřebujete vaničku s atypickým tvarem?

V široké nabídce mnoha výrobců najdete čtvercové, obdélníkové, kruhové i čtvrtkruhové vaničky, ale i atypické tvary. Potřebujete-li například obdélníkovou vaničku s jedním zaobleným rohem, můžete ji mít, reprezentují ji například modely Ceramica Tecla Extra Flat nebo také Polysan - Luneta. Pětiúhelníková vanička vypadá poněkud nepředstavitelně, ale v podstatě je čtvercová a má pouze useknutý jeden roh (vanička Genta). Najdete i organické tvary - elipsy a tvary listů. Některé vaničky jsou univerzální - určené jak k obezdění, tak zapuštění do podlahy nebo pro kompletaci s nožičkami.

Vaničky se prodávají s nožičkami (takže i s nimi dosahují výšky až 118 - 120 mm) anebo třeba s možností nastavení výšky 80 - 100 mm. Otvor pro sifon bývá v průměru 90 mm.

Moderní vaničky už nemívají revizní dvířka (pokud jsou podestavěné a na schůdku) - sifon se čistí shora po sejmutí krytky. Povrchové vrstvy moderních vaniček se vyrábějí z práškových minerálů a polyesterové pryskyřice.

Walk in.....Obejít se můžete ale i bez klasické vaničky - trendy přejí otevřeným sprchovým koutům, kde na podlaze přímo v ploše dlažby vidíme třeba teakové rošty nebo kamennou či mramorovou plochu vaničky zapuštěné v rovině podlahy. Jsou to vaničky typu walk in.

Čištění a údržba

Na způsob čištění vaničky se vždy ptejte už v obchodě. Běžně myjte jemným tekutým čisticím prostředkem, vyhněte se drsným pískům (abrazivním čističům). Její povrch lze doleštit jemným voskem podle doporučení výrobce. Vosk se dá použít i v případě poškrábání povrchu. Takový defekt opravíte i speciálním prostředkem na rýhy, který si vyžádejte u prodejce.

Sprchové vaničky se nesmějí vystavovat působení kyselin, čpavku, chlóru, čističe odpadu ani koncentrovaných barev na vlasy. Silný odmašťovač typu Savo razant, který preventivně udržuje odtok a také jej po zanesení uvolní, používejte opatrně. Lijte jej pouze rovnou do odtoku, nerozlévejte jej po vaničce.

Ptejte se předem na povrch vyhlédnuté vaničky: možná pak sáhnete po jiné, která se standardně dodává s protiskluzovým povrchem. Nesmekavá vrstva (antislip) zvyšuje bezpečí nejen dětí a méně pohyblivých osob.

-ag-Foto: Kaldewei, Villeroy Boch, archiv