Sprchový kout si můžete pořídit jako set, jehož součástí bývá sprchová vanička a dveře. Variabilnější jsou však různé typy dveří. A větší volnost zase nabízí průchozí řešení neboli walk-in zástěny pro sprchový kout, který není uzavřený ze všech stran. Sluší se zmínit i voděodolný závěs, ale ten raději považujte za provizorní řešení.

S rámem i bez něj

Obecně se zavírání sprchových koutů dělí na rámové a bezrámové. Bezrámová konstrukce se skládá ze skla a pantů, nebo skla a profilů, jež se instalují zpravidla na zeď a podlahu, případně na strop a podlahu. Pokud nelze provést kotvení do stropu, v horní části se sklo kotví pomocí příčných vzpěr – z jedné strany jsou připevněné ke sklu, z druhé do zdi, a dole je zasunuté do profilů zabudovaných v podlaze. Bezrámové provedení je v první řadě estetická záležitost, kdežto rámová konstrukce slibuje lepší vodotěsnost.

Dveře, otevřete se

Využívají se, když máte zpravidla tři stěny sprchového koutu vyzděné, ale nabízí se i varianty pro dvě či dokonce jen jednu zeď. Jednou z výhod dveří je možnost vyrovnání drobných stavebních nepřesností, díky volbě nastavovacích profilů.
Podle typu se dveře dělí na otevíravé (směrem z, nebo naopak dovnitř koutu, najdete i modely, jež lze otevírat oběma způsoby), nebo posuvné, případně skládací neboli zalamovací či zlamovací. Každé řešení má svoje výhody i jistá omezení. Záleží na prostoru samotného koutu a také na volném místě před ním. Pokud prostor není problém, vyplatí se dveře otevíravé směrem ven. Posuvné zase nepotřebují místo navíc, nicméně nelze stoprocentně vyloučit, že časem nebudou v rámu poněkud drhnout, navíc se z těchto míst o něco hůře odstraňují nečistoty.


Řešení walk-in

Sprchové kouty, které mají místo dveří skleněnou zástěnu či zástěny, se označují jako walk-in. Zase máte více možností na výběr. Skutečně průchozí je kout, kde se použije jedna fixní zástěna naproti vyzděné stěně. Nebo se ke dvěma stěnám tvořícím roh přidá fixní zástěna nahrazující zeď a případně i skleněné dveře. Kombinace fixní části s otevíravou je běžná. Hezky také vypadá dvojitá skleněná stěna, kdy jedna část je fixní a vedle stojící druhý díl lze vysunout do prostoru a napojit na pevnou část.
Také walk-in se dá vybavit sprchovou vaničkou, ideálně zabudovanou v úrovni podlahy, nicméně řešení bez ní se jeví pohledově čistší díky vydláždění, obě však jsou bezbariérová.

Nezapomeňte: Walk-in vyžaduje opravdu perfektně připravenou hydroizolaci a svod vody do odtoku. K tomu se využívá odtokový žlábek, zapuštěný do podlahy, případně kolmo do boční vyzděné stěny, nebo rošt zapuštěný do podlahy.