Sprchovat se musí každý bez ohledu na to, zda má vanu, nebo samostatný sprchový kout. Pokud vám dosluhuje stará sprchová hlavice, poradíme, na co myslet při nákupu nové. Ale možná zvážíte i pořízení hlavové sprchy nebo rovnou sprchového setu.

Klasika do ruky

Přestože vidíte, jak ruční sprchová hlavice vypadá, vyplatí se ji vzít do ruky a napodobit sprchování. Zejména když chcete jiný tvar, než jste byli dosud zvyklí. Vyzkoušejte si, jak se přepínají jednotlivé vodní proudy, zpravidla tlačítkem nebo otáčením hlavice, a ptejte se, co vše nabízí. Dříve sprcha disponovala jedním proudem vody, dnes se za standard považuje 3 až 5 funkcí. V podstatě jde o intenzitu toku vody: jemný deštík, déšť a masážní proud, některé funkce lze kombinovat. Kdo chce šetřit, zeptá se na omezovač průtoku vody. A takzvaná air funkce přisává vzduch, pak se proud vody zdá bohatší a pocitově i měkčí.

I tohle byste měli vědět

Při nákupu se ptejte na průtok vody, orientačně jde o 14 až 16 litrů za minutu, s omezovačem se snižuje asi na 9 litrů, či ještě méně, kolem 6 litrů za minutu. Ještě si ověřte průměr závitu, abyste si vybrali vhodný typ výrobku na původní hadici (standardní je půlpalcový). Pak starou hlavici odmontujte a novou přišroubujte, nezapomeňte při tom na těsnění.

Ruční sprchové hlavice se obvykle vyrábí z plastu s pochromovaným povrchem, samotné trysky převážně ze silikonu (praktická poznámka: z nich se snáze odstraní vodní kámen). Fixují se v pevném, nebo posuvném držáku.

Hlavové sprchy

Zatímco ruční sprchové hlavice nabízí snadnou prostorovou manipulaci, jsou variabilnější, hlavové sprchy zase nabídnou širší záběr. Porovnejte si: průměr běžných sprchových hlavic se pohybuje asi od 7 cm do 14 cm, u hlavové sprchy orientačně jde o 20 až 30 cm, samozřejmě to může být i více. Prodávají se většinou kruhové, čtvercové či obdélníkové. Sprchování je pohodlné, nicméně jisté partie si zejména ženy stejně musí dosprchovat ruční hlavicí (některé hlavové sprchy lze mírně naklonit, obecně je však manipulace s nimi omezená, nebo žádná). Můžou nabízet jeden či více režimů, některé disponují funkcí vodopádu, úsporou vody nebo omezovačem průtoku.

Další údaje

Průtok hlavové sprchy se může pohybovat kolem 18 až 20 litrů vody, díky úspornému režimu lze dosáhnout snížení třeba i na 9,5 litru za minutu. Často se vyrábí z nerez oceli či plastu, trysky ze silikonu. Hlavové sprchy se dělí na nástěnné, stropní a vestavné. Prodávají se i jako sety společně s ruční sprchou a termostatickou baterií, což je výhodné, a navíc takový set lze využít i do vany. U vestavných sprch je třeba řešit zvlášť přívod vody i ovládání, také úpravu stropu, respektive podhledu. A kdybyste chtěli hlavovou sprchu s podsvícením, pak i přívod elektřiny.

Velkou výhodou hlavové sprchy je její plocha, nicméně chcete-li proměnit sprchování v ještě lepší zážitek, můžete k ní přidat boční tělové sprchy (trysky), instalované do stěny.

Zdroj: enviweb.cz, ireceptar.cz