Vím, je to neekonomické, ale i když pospíchám, kapky horké vody mě nepřestávají bavit a já si říkám: ještě pět minut…

Sprchový kout, koupelna, sprchaPokud jste stejného ražení, pak jste jistě už mnohokrát přemýšleli nad tím, jak si relaxaci pod tekoucí vodou ještě více zpříjemnit. Já šla o krůček dál a prověřila trh. Z výsledků jsem byla nadšená, ráda se o ně s vámi podělím.

Sprcha a naše návyky: Muži se sprchují vestoje, ženy sedí

Když trávíte ve sprše víc než tři minuty, začnete si dělat pohodlí a posadíte se. A to bez ohledu na pohlaví. Běžný sprchový kout proto můžete vybavit sedátkem, které může být jeho pevnou součástí. Tehdy se montuje na stěnu a zpravidla bývá sklopné. V opačném případě to je klasická stolička, která bývá rozměrem přizpůsobena velikosti Sprcha, sprchová hlavicekoutu. Vyrobeny jsou z materiálů, kterým voda ani vlhké prostředí nevadí. Nejčastěji to bývá plast, novinkou na trhu je kombinace nerezu s teakovým dřevem.

Abyste si sprchování maximálně užili, vybavte sprchový kout také dostatečně velkou sprchovou hlavicí. Může být u ruční sprchy, ale podstatně větší bývá hlavová. Tvar připomíná zpravidla talíř, některé modely jsou obdélníkové či čtvercové, jiné typy pak napodobují nejrůznější tělesa (např. hvězdici). Ať už zvolíte jakýkoliv typ, podstatné je, aby průměr a tvar poskytovaly co největší proud vody. Některé modely mají možnost nastavení proudů.

Komfort při sprchování zvyšuje i nástěnné madlo, které může být součástí kolekce koupelnových doplňků. Ostatně i ty by ve sprchovém koutu neměly chybět. Překážet nebude rohová police s několika patry nad sebou, praktická je i některá z nástěnných Sprcha, sprchový panelkolekcí. Vybírejte je tak, aby se stylem a materiálovým provedením hodily k ostatnímu zařízení.

Sprchové masážní panely: Miluji techniku

Ještě něco víc získáte, dopřejete-li si speciální panel, který má kromě baterie, ruční a hlavové sprchy také masážní trysky. Nepotřebujete žádné speciální rozvody, můžete ho instalovat přímo na stěnu (nebo do rohu), ověřte jen, zda je dostatečný tlak v potrubí. Luxusnější panely bývají vybaveny také světlem, někdy i barevnými LED diodami, rádiem, mechanické ovládání nahrazuje elektronický dotekový displej. Pro náročné je k dispozici speciální systém, kterým ovládáte osvětlení, ozvučení i odvětrání koupelny. Připojí se na elektrický zdroj a může se začít používat.

Víte že…

Sprchový kout, sprcha, koupelnaZa rozšířením a oblibou sprchování stojí armáda, která během války potřebovala vybudovat účinné sprchovací prostory. Logickým východiskem proto bylo zřízení veřejných sprch.

Náš tip:

Pro méně pohybově zdatné jsou k dispozici sedátka, u kterých je možné nastavit výšku nohou. Tak je lze začlenit i do sprchového koutu s klasickou vaničkou se zvýšeným okrajem. Samozřejmostí je protiskluzová ochrana všech nožek.

-zal-Foto: Hansgrohe, Kaldewei, archiv