Od klasického závěsu ke sprše či vaně se ustupuje zejména z důvodu, že bývá velký rozdíl mezi tím, jak závěs vypadá, když ho poprvé zavěsíte, a v jakém stavu se nachází po měsíci běžného domácího provozu. Při výběru materiálu proto musíme hledět hlavně na možnosti jeho údržby. Druhým problémem je snížená schopnost závěsu zadržet vodu; spodní okraj musí být při sprchování umístěn přímo ve vaně, abyste nemuseli vytírat, když vám sprcha vypadne z ruky a zamíří přímo na závěs. Koupelna navíc musí být poctivě větrána, jinak se na závěsu zalíbí plísním.

Nejlevnější závěsy jsou vyrobené z PVC. Kromě nízké ceny na nich oceníme i dobrou schopnost nepropustit vodu, na druhé straně je to ale plast, který nepotěší životní prostředí. S ohledem na ekologii je proto lepší zvolit závěsy z materiálu PEVA nebo EVA, které jsou také cenově dostupné, a přitom neobsahují molekuly chloru, takže jsou šetrnější k přírodě i k vašemu zdraví.

Do vyšší cenové kategorie spadají závěsy textilní, pořád však vyjdou levněji než skleněné zástěny, pořídíte je okolo 500 Kč. Textilní závěsy parádně doplní koupelnu v retro stylu, kam by se moderní zástěna ani nehodila. Jsou využívány i ve stylu bohémském a venkovském. Jejich nespornou výhodou je, že se dají prát v pračce a na rozdíl od závěsů plastových se "nelepí na tělo". Většinou se vyrábějí ze speciálně upravené textilie, která odpuzuje vodu, ale seženete i závěsy z froté, které jsou z vnitřní strany pogumované. Jejich cena je ovšem výrazně vyšší.

Při výběru vzorů se řídíme pravidlem, že do barevně výraznějších koupelen volíme jednobarevný závěs, zatímco v koupelnách laděných do jedné barvy, většinou bílé, si můžeme dovolit výraznější vzory. Závěs se tak stane buď půvabným doplňkem, nebo výrazným oživením.