Růstový trend stavební výroby v ČR pravděpodobně vydrží podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) do konce roku. "Za celý rok by pak mohl být růst i nad sedm procent," řekl generální ředitel SPS Miloslav Mašek. Podle statistiků vzrostla stavební výroba v říjnu meziročně o 12,1 procenta.

"Podle počtu povolovaných staveb a jejich hodnoty je vidět, že i do budoucna je zde tendence k růstu," dodal Mašek. Pokud se podle něj podaří využít prostředků z evropských fondů, mohla by konjunktura ve stavebnictví pokračovat i v dalších letech. Stavební úřady vydaly v říjnu více než 15.000 stavebních povolení. Orientační hodnota staveb činila téměř 22 miliardy korun.

Na růstu se podílejí zejména firmy, které pracují na dopravních stavbách, opravách a rekonstrukcích staveb, stejně jako firmy, jež dělají pro zahraniční investory a na výstavbě bytů. Podle svazu by letos mohla bytová výstavba překročit 30.000 bytových jednotek. Loni firmy postavily kolem 27.000 nových bytů.

Za důležité považuje Mašek růst produktivity práce. "Produktivita roste dvakrát rychleji než mzdy, což je vynikající výsledek," poznamenal generální ředitel SPS.

Výsledky stavební výroby nejsou ve všech regionech republiky stejné. "Růst je soustředěn především do Středočeského kraje a Prahy," uvedl Mašek. V Moravskoslezském a Jihočeském kraji a v západních či severních Čechách prý tak dobré výsledky nejsou.

Stavebnictví patří podle Maška k nejrychleji se rozvíjejícím odvětvím hospodářství. Podílí se i na poklesu nezaměstnanosti. Za říjen se počet lidí zvedl o 1,6 procenta. Ve stavebních firmách, které zaměstnávají více než 20 lidí, pracuje kolem 220.000 lidí. Celkem pak je ve stavebnictví zhruba 400.000 zaměstnanců. -čtk-