Rána sice už bývají chladnější, ale vlahé letní počasí dokáže divy. Kdo se rozhodl věnovat tyto dny zahrádce, rozhodně nebude litovat.

I když srpen nepatří k měsícům horečné výsadby, přece jen existují výjimky. V tuto dobu lze vysazovat například první jarní trvalky, jako jsou tařice, tařičky, houseníky, iberky, některé druhy prvosenek a lomikameny. Spolu s nimi můžeme ještě vysadit květiny časného léta zastoupené třeba orlíčkem, řebříčkem, krásnoočkem, denivkou a zvonkem karpatským.

Pamatujme též na předpěstované dvouletky z červnového a červencového výsevu, z nichž některé již můžeme přesadit na trvalé stanoviště. Jsou to například pomněnky, macešky, sedmikrásky, zvonky, náprsníky a zimní fialy.

Jehličnany, živý plotPokud náš živý plot tvoří jehličnany, zbystřeme svoji pozornost, protože právě teď nastává vhodná chvíle pro jejich stříhání. Ale pozor! Stromky mladší dvou let bychom zatím seřezávat neměli, ty starší pak pouze z boku, dokud nedosáhnou požadované výšky. Pak už je můžeme zkracovat i odshora.

Máme-li volné pařeniště, můžeme ho využít k množení některých okrasných dřevin zelenými řízky. V tuto dobu se dobře ujímají například jalovce, túje, cypřišky, zlatice, zimolezy, dřišťály, skalníky aj.

Zaměříme svoji pozornost také na skalku a vymezíme každému druhu alpínek přesné stanoviště. Bujnější rostlinky zasahující do cizího teritoria omezíme v růstu. Na uvolněná místa třeba vysejeme skalničky s krátkou dobou klíčivosti, jako jsou sasanky, koniklece nebo pryskyřníky.

V ovocné zahradě nás čekají žně

V ovocné zahrádce nám začíná už od prvních srpnových dnů žně. Postupně sklízíme letní jablka, hrušky a peckové ovoce. Pamatujeme, že ovoce, které si chceme alespoň na krátko uložit, češeme o několik dní dříve před sklizňovou zralostí, zatímco plody určené ke zpracování na marmelády a povidla mají naopak na stromě zůstat o něco Broskvoň, broskve, sklizeňdéle. Přesně vyzrálé by mělo být pouze ovoce k přímému konzumu, což poznáme podle barvy slupky, snadného utržení, ale především podle chuti.

V srpnu už máme definitivně za sebou sklizeň višní, což je nejpříhodnější čas k pořádnému průklestu. U mladších stromů v prvních letech po výsadbě odstraňujeme pouze konkurenční výhony, u starších přizpůsobíme řez tvorbě plodonosného obrostu.

Při prořezávání třešní můžeme být ještě odvážnější a u vyšších stromů snížit celou korunu. Kdybychom to čas od času neprovedli, „rostly by nám do nebe“ a značná část úrody by připadla pouze ptákům, nebo bychom se při sklizni vystavovali přílišnému riziku pádu.

Řezu se ovšem nevyhneme ani u bobulového ovoce. Odplozené pruty maliníku odstřihneme těsně u země, aby nám po nich nezbyly ani pahýly. U angreštů prosvětlíme tříleté pruty, na kterých se tvoří nejlepší plody. Přestárlé a nemocné větve odstraníme od kořene celé. Keříky černého a bílého rybízu starší čtyř let prosvětlujeme pravidelně každým rokem tak, že odstraníme starší dřevo a ponecháme pouze mladé a silné výhony.

V zeleninové zahradě začíná okurková sezona

V zeleninové zahrádce nyní začínáme sklízet první keříková rajčata a okurky. Postupně k nim přibude i zelená paprika, cukrová kukuřice, mrkev, pnoucí nebo šarlatové fazole a červená řepa z dubnového výsevu. Sklizené záhony nejprve pročistíme, do hloubky Okurkyzkypříme, pak pohnojíme a necháme přibližně 14 dní odpočinout.

Na uvolněné záhonky můžeme vysévat čínské zelí, špenát, petržel, ředkev, jarní cibule, ředkvičky, černý kořen, listový salát k řezu, tuřín aj. Před výsevem si projdeme přiložený leták a zaměříme pozornost na délku vegetačního období. Je to důležité z toho důvodu, že zeleninu pro podzimní sklizeň je lépe vysévat v první polovině měsíce, zatímco pro pozdější až v druhé.

Pokud máme předpěstovaný raný salát, můžeme ho v první polovině měsíce vysadit na záhon. Kromě něj můžeme v srpnu sázet i rané odrůdy kedluben.

Pozornost věnujeme také dříve vysazené zelenině. Růžičkové kapustě například prospěje, když jí na konci měsíce zaštípneme vrchol. Nebude se vytahovat do výšky a samotné růžičky se daleko lépe vyvinou. Vrchol a současně zálistky vyštípneme ze stejného důvodu také tyčkovým rajčatům.

-ra-Foto: www.profimedia.cz