14.-17.8. Flora Olomouc 2014

Letní etapa nejstarší české květinové akce nabídne procházku „Rozkvetlou pouští, pralesem a zahradou“. Hlavní výstavní expozici s tímto tématem navrhl jeden z nejznámějších českých zahradních architektů profesor Ivar Otruba. „O ukázky unikátní pouštní flóry a zajímavé pohledy do zákoutí pralesní květeny se postarají členové Unie botanických zahrad ČR. Exotiku na Hanou přinese i premiérová expozice, kterou pro Floru připravuje velvyslanectví Nigérie v ČR, s ukázkami květeny i kultury vzdálené africké země,“ vysvětluje garant výstavy Vojtěch Zahradník a dodává, že návštěvníci nebudou postrádat ani tradiční pestrobarevnou záplavu letních květin a trvalek, o kterou se postarají čeští a moravští pěstitelé, zahradníci a zahrádkáři. A to vše se bude odehrávat převážně v prostorách nově zrekonstruovaného hlavního výstavního pavilonu A, jemuž se i přes modernizaci podařilo zachovat podobu někdejšího skvostu architektonické moderny šedesátých let minulého století.

Vzkřísí se také unikátní tematická přehlídka „Vyznání růžím“. Největší pozornost bezesporu připoutá magnet expozice, doslova zářící růže Abrakadabra ze skupiny Beetrose, čerstvě vyšlechtěná v německém Hamburku. Výjimečný bude v expozici i souborný unikát, pro Floru speciálně vybraná kolekce růží z Růžového sadu Památníku Lidice, ve kterém je na volné ploše o rozloze 3,5 hektarů vysázeno přes 200 odrůd růží v celkovém počtu 23 000 keřů. Památníku je darovali profesionální i amatérští pěstitelé z celého světa.

Součástí hlavní expozice bude velká přehlídka řezaných květin vrcholného léta, lilií, mečíků, jiřin, či kosatců domácích pěstitelů.

Plné vstupné je 100 Kč, zlevněné (pro důchodce a studenty) – 80 Kč, děti od 6 do 15 let – 30 Kč, rodinné vstupné (dva dospělí + 1 až 4 děti) – 210 Kč.

21.-24.8. Floria Léto 2014, Kroměříž

Už 38. ročník celostátní prodejní výstavy láká samozřejmě hlavně na květiny. „Letos jsme se rozhodli věnovat pozornost liliím, mečíkům a jiřinkám. Hrdí jsme zejména na nově vzniklou architektonicky ucelenou expozici nazvanou Kouzelná říše květin, která tyto královny zahrad představí v netradičním světle,“ přibližuje náplň manažerka výstavy Hana Králová.

Podle organizátorů bude ojedinělá zejména díky speciální audiovizuální složce, kterou doplní například gejzíry tryskající vody.

Kromě výstavy bude výstavní víkend i ve znamení krajských dožínek, které bude zčásti hostit i výstaviště Floria. Na návštěvníky tak čeká například tradiční soutěž O králíka Moravy nebo výstava domácích zvířat a zemědělských strojů.

Základní vstupné je 80 Kč, vstupné pro rodiny je 200 Kč + další zvýhodněné vstupné.

28.8.-2.9. Země živitelka, České Budějovice

Na přelomu září a srpna se již tradičně můžete těšit na výstavy Země Živitelka, Ekostyl a Mezinárodní výstava družstevnictví. Už 41. ročník mezinárodního agrosalonu nabídne témata jako obnova a rozvoj venkova, rostlinná a živočišná výroba, zemědělská technika, potravinářská výroba, lesní a vodní hospodářství, zahradnictví a pěstitelství, služby pro zemědělství a ostatní. Expozice ČZS pak tradičně nabídne výpěstky květin, ovoce a zeleniny místních zahrádkářů. Souběžně probíhá výstava Ekostyl, která se zaměřuje na ochranu a tvorbu životního prostředí, likvidaci odpadů, alternativní zdroje energie, bioprodukty, racionální výživu a zdravý životní styl.

Plné vstupné je 130 Kč, zlevněné 70 Kč, rodinné vstupné 280 Kč.