Jedná se o sršeň s výrazným žlutým pruhem. Usazuje se u nás tak, že si najde včelí hnízdo. Poletuje okolo něj a přepadává včely, které se vrací z výpravy. Chytne je, ukousne jim zadeček, čímž se zbaví žihadla. A postupně si ukradne hnízdo pro sebe. Čímž opravdu neprospívá našemu ekosystému.

Jedna z největších sršní na světě!

Sršeň mandarínská má po otevření křídel až 8 centimetrů, a řadí se tak k největším sršním na světě. Vlastní hnízda vybudovává klidně až dvoumetrová. Často sídlí v norách po různých hlodavcích. Tyto sršně jsou útočné. Panují i debaty o tom, že se ale není čeho bát, protože tyto sršně potřebují k životu teplo, a tak dřív nebo později z Evropy zase odejdou.

Je to ale pravda?

Závěrem je ale nutné podotknout, že strašidelné zprávy o sršni mandarínské se objevují téměř každý rok. Zatím to ale nikdy nebyla pravda. Už v roce 2020, kdy se zdálo, že tento hmyz zaplaví naše zahrady, se ukázalo, že se jednalo jen o fámy a výskyt těchto sršní byl u nás vyvrácen. Naopak bylo ale dokázáno, že se k nám dostala sršeň čínská, která je mírumilovnější. Jestli je to o sršni mandarínské tentokrát pravda, si budeme muset ještě počkat.

O neobvyklém hmyzu na našich zahradách si můžete více přečíst třeba zde: