Pokud toužíte po krásné zahradě, na kterou bude radost pohledět v průběhu celého roku, neměly by v ní kromě kvetoucích rostlin chybět ani ty stálezelené, dále pak dřeviny. Stálezelené rostliny vyniknou nejvíce zblízka – druhy, které rostou při zemi, sněhová nadílka sice zakryje, ale ty, které vzrůstají do výšky, budou vaši zahradu zdobit neustále.

Stálezelené trvalky do vaší zahrady

Na vaší zahradě by nemělo chybět hned několik druhů trvalek, které jsou velmi oblíbené. Patří sem například bergénie srdčitá, která snese jak plné slunce, tak i polostín. Dále pak čistec vlnatý, jehož stříbřité plstnaté listy určitě využijete také při výrobě dekorací.

Chybět by neměla ani čemeřice nachová, která vás potěší svými růžovo-fialovými květy. Naopak dlužicha americká se nepěstuje pro květy, přesto vás potěší svými pestrými listy. Chybět by neměla ani kobercovitě rostoucí skalnička tařička kosníkovitá, které se bude dařit i na suchých zídkách či kamenných korytech.

Mech dokáže svým vzhledem napodobit úrazník šídlovitý, který je často vysazován do štěrkových cest, asijských zahrad, skalek, ale i na korunu zídky. Úrazník kvete drobnými lístky bílé barvy. Nakonec musíme zmínit také kapraď tsusimskou – skvěle vypadá v podrostech keřů a stromů.

Jak o trvalky pečovat?

V případě, že budete vysazovat stálezelené trvalky do stěny kamenné zídky, je vhodné dopřát jim zeminu smíchanou se štěrkem, který zajistí, že se substrát nebude vyplavovat. I když jsou trvalky nenáročné na hnojení, většina z nich vyžaduje půdu bohatou na humus, i proto při výsadbě používejte substrát s obsahem organické hmoty, ideální je také jemný kompost. Trvalky zalévejte podle konkrétního druhu – většinou kolem nich stačí udržovat mírně vlhkou zeminu.

Zdroj: receptyprimanapadu.cz, ireceptar.cz