Kdybyste plánovali výlet do Liberce, udělejte si malou odbočku směr Křižany. Z parkoviště pod ještědskou lanovkou je to ke škole asi 7 kilometrů. Navíc podstávkový, částečně roubený objekt z poloviny 18. století leží v krásné lokalitě, souběžně s pozemkem domu vede hranice Přírodního parku Ještěd. A Ještědský potok teče téměř za dveřmi, nedaleko školy.

Zachovat duch místa

Stará škola leží na žluté turistické značce mezi Pruským křížem a Malým Ještědem, v tomto úseku kopíruje žitavskou část Svatojakubské cesty. Objekt kdysi fungoval jako zájezdní hostinec, ale většinu času sloužil vzdělávání, jako národní (obecná) škola zhruba do přelomu 50. a 60. let 20. století. Jde o patrový, zčásti roubený dům se sedlovou střechou. Roubení v prvním patře má horizontální šalování, přízemí je zčásti roubené se třemi oblouky podstávek. Když tuhle budovu David Landštof, majitel a dnes i předseda Spolku pro obnovu Staré školy Křižany, objevil spolu se svou ženu, obrazně řečeno chtěli jen vymést pavučiny. Realita byla jiná, budova v havarijním stavu vyžadovala buď kompletní opravu, nebo zbourání. Landštofovi se rozhodli pro první možnost, aby zachovali duch místa a škole vdechli nový život. Jdou postupnými kroky, už je opravená střecha, původní přístěnek a severní štít a také učitelský byt, v části domu jsou zrekonstruovaná okna, vyřešily se nové vodovodní rozvody. Na příští rok se plánuje oprava roubení a podstávek.

Tady to žije

David Landštof si myslí, že kulturní památka nemusí jen stát, ale také sloužit, proto pokračuje v organizování zajímavých akcí pro veřejnost. Na podzim chystá několik besed. Zmiňme třeba 11. listopad a besedu Horské služby v Harrachově o chování lidí na horách, nejen turistů, ale třeba i skialpinistů, nebo přednášku Kde se vzala Ochranovská hvězda?, kterou prý má každý druhý dům v této krajině (mimo jiné se dozvíte, jak tahle hvězda vypadala a čemu původně sloužila, termín akce bude ještě upřesněný).
Vstupné na besedy je dobrovolné, vzhledem k omezené kapacitě si předem rezervujte místo. Kontakty a další informace najdete na www.staraskolakrizany.cz.

Pohnout kostrou

Pokud byste nestihli ani jednu z besed, a přesto byste tuto kulturní památku rádi viděli, zavolejte majiteli, individuální prohlídky jsou možné. A pak se můžete ještě projít po žluté turistické značce do Světlé pod Ještědem, obce, kterou proslavila naše spisovatelka Karolina Světlá. Zdatní turisté k tomu možná přidají naučnou stezku Po stopách Karoliny Světlé, která vede podještědskou krajinou.