Možná právě přemýšlíte, jaký druh pečiva vám ještě chybí, co ještě přidělat. Možná vás inspirují staré návody na drobné vánoční cukroví tak, jak je pekly už naše prababičky před sedmdesáti lety. Šípkové pečivo 12 dkg strouhaných mandlí, 25 dkg pískového cukru, 4 lžíce šípkové marmelády, sněhová poleva. Smícháme mandle, cukr a šípkovou marmeládu, vymícháme do hustého těsta. Vyválíme, vykrajujeme různé tvary a po důkladném oschnutí poléváme sněhovou nebo cukrovou polevou. Starodávné vanilkové rohlíčky Smícháme 28 dkg hladké mouky, 7 dkg pískového cukru, 4 dkg loupaných nastrouhaných mandlí, 21 dkg másla a 2 žloutky. Z vypracovaného těsta tvoříme malé rohlíčky. Na máslem vymazaném plechu pečeme do světle zlata. Horké obalujeme v moučkovém cukru. Tvarohové taštičky 20 dkg tvarohu, 20 dkg másla, 20 dkg polohrubé mouky. Smícháme tvaroh, mouku a máslo a vypracujeme těsto. Necháme je hodinu odpočinout, potom vyválíme na vále na placku. Nakrájíme z ní malé čtverečky, které plníme marmeládou. Všechny čtyři rohy čtverečků přeložíme nahoru a spojíme. Dáme na vymaštěný plech, pomažeme rozšlehaným vejcem a na mírném ohni pečeme do světle zlatova. Horké taštičky obalíme v moučkovém cukru. Mandlové pusinky Potřebujeme 3 bílky, 24 dkg pískového cukru, 20 dkg neloupaných jemně umletých mandlí, kůru a šťávu z jednoho citrónu. Do tuhého sněhu z bílků přidáme ostatní ingredience a vyrobíme těsto. Na vymaštěný plech tvoříme z těsta malé hrudky, které zdobíme lískovým oříškem. Pečeme na mírném ohni, který po chvíli ještě ztlumíme. Troubu vypneme, když jsou pusinky světle zlaté. Čokoládové pusinky Do velmi tuhého sněhu ze 4 bílků postupně zašleháme 15 dkg cukru. Postavíme na páru a šleháme až je směs hustá a prohřátá. Pak přidáme 15 dkg strouhané a rozměklé čokolády a 10 dkg mandlí rozkrájených na nudličky. Malé pusinky tvoříme buď rovnou na máslem vymazaný plech nebo na kousky bílých dortových oplatek, které rozložíme po plechu. Na pusinky dáme půlku mandle a pečeme na mírném ohni do křupava. -ag-