Nádivka nejen na Velikonoce

Možná máte nádivku spojenou jen se svátky jara, připravit ji ale můžete kdykoliv během roku a zužitkovat do ní rohlíky a housky, které už nikomu nechutnají.

Místo uzeného masa klidně použijte na kostičky nakrájenou šunku, skvělá bude i s houbami nebo zbytky pečeného kuřecího či vepřového masa. A mladé kopřivy nahraďte petrželkou, jarní cibulkou, pažitkou nebo jinou oblíbenou bylinkou, kterou máte k dispozici.

Výsledkem bude plný pekáček skvělé nádivky, kterou můžete podávat samostatně nebo třeba jako přílohu k polévce.

Vyzkoušejte také voňavou houbovou nádivku s bylinkami. Recept a postup krok za krokem najdete v tomto videu:

Zdroj: Youtube


Francouzský toast

Dejte unavenému toastovému chlebu nový šmrnc. Francouzský toast oceníte jako skvělou sladkou snídani, připravit ho můžete i naslano. Není to žádná věda. V misce rozšlehejte vejce s trochou mléka, přidejte skořici a vanilkový cukr.

Chléb namočte do vaječné směsi a poté osmažte na oleji nebo másle. Při podávání přidejte med a čerstvé ovoce dle sezony. Připravit ho můžete také ve slané verzi, naplněný sýrem a šunkou.

Ribolitta

Tradiční italská polévka ribollita vznikla v Toskánsku jako jídlo, v němž se každý týden zužitkovaly přebytky z kuchyně. Najdete v ní fazole, spousty zeleniny, bylinky a také starý chléb.


Krutony do zásoby

Jednoduchý, ale velmi praktický způsob, jak zužitkovat staré pečivo, jsou krutony. Na jejich přípravu můžete použít starší chléb, ale i rohlíky, housky nebo bagety. Stačí je nakrájet na kostičky, osmažit nebo upéct dozlatova v troubě při teplotě 200 ºC.

Po vychladnutí je můžete nasypat do vzduchotěsné sklenice a uschovat na později. Pokud je osmažíte na másle, vydrží vám zhruba týden, upečené nasucho až tři týdny. Před použitím je můžete rozpéct v troubě nebo opéct na pánvi. Můžete je také ochutit česnekem či bylinkovou solí.


Panzanella

Staré pečivo je nedílnou součástí italského salátu s názvem panzanella. Klasická verze obsahuje čerstvá rajčata, bazalku, opečené kostky chleba a zálivku z olivového oleje a vinného octa.

Připravit ho můžete ale i z grilované nebo pečené zeleniny – třeba paprik, cukety, lilku nebo cibule. Skvěle ho doplní také olivy, mozzarella nebo sýr s modrou plísní.


Zdroj: zachranjidlo.cz, www.klasicke-recepty.cz