Mohutná, vysoká a často téměř dva metry dlouhá kredenc mívala na jedné straně vysoké dveře (jakýsi předchůdce kuchyňské úzké spížní skříně), za nimiž se skrývaly police na sypké potraviny nebo talíře, misky a hrnky. Vedlejší spodní dvířka ukrývala hrnce a kastroly; přičemž na vnitřní straně dvířek bylo zavěšeno velké množství poklic.

Nad dvířky byl široký prostor s vyklápěcími dveřmi „naležato“. Po odklopení se objevil prostor provoněný vanilkou a skořicí, kam se kromě koření schovaly třeba kuchyňské váhy, dózy s kávou, cikorkou, krabice s čajem a další drobnosti...

Nejvyšší částí kredence byl zasklený prostor se zasunovacími skly, za kterými měly místo parádní kávové i čajové servisy, stříbrné cukřenky i lžičky, hrníčky z cest – suvenýry i rodinné fotografie.

Starý kuchyňský stůl byl, řečeno dnešní terminologií, navýsost multifunkční; nebyl jídelní, nebyl pracovní, byl obojí dohromady. Navíc v něm bylo uschováno mnoho drobností; jeho šuplíky, spodní deska, šuplíčky a přihrádky jej činily centrem kuchyně. Což také byl, protože stával většinou přímo uprostřed místnosti (předchůdce dnešní ostrůvkové kuchyně). Vyznačoval se solidností, poctivou truhlářskou prací, stabilitou, takže se na něm dalo zadělávat těsto, mlít potraviny, naklepávat řízky – a ani se nepohnul.

Druhým důležitým atributem bývala zdvojená deska – na té horní se nejprve pracovalo, poté se všechno sklidilo, stůl se prostřel a stolovalo se na něm. Spodní deska pak sloužila k ukládání nejrůznějších věcí. Měla ze všech čtyř stran střídavě volný prostor na uložení novin a kuchařských knih, dlouhou zásuvku, maličké šuplíčky na sirky nebo otvíráky, i regálky, kam se na míru přesně vešly skleněné kontejnery s uchem na mouku, sůl a cukr. Tak bylo všechno maximálně při ruce a zároveň dokonale uloženo; navíc dosažitelné v příjemné výšce, nebylo třeba žádného shýbání nebo natahování se do stran, nad čímž by dnešní odborníci na ergonomii zajásali.

Když se dnes podíváme na designové kousky nábytku, říkáme si, kam se poděla ta jednoduchost, funkčnost a nápady. Mnoho z nás by po zkušenostech s moderními skříněmi a stoly raději sáhlo po těch od babiček. Tak snad se zase nápady, multifunkčnost a kvalita vrátí.