Nábytek, dýha, opravaPoškozená dýha se sice jeví jako velká vada, ovšem většinou ji můžeme velmi dobře opravit. Dýhování se používalo již v dobách, kdy se nábytek vyráběl celý z masivního dřeva. Obkládalo se jí dřevo horší kvality nebo nábytek získával díky tomuto postupu vzhled drahých či exotických dřevin. Dnes je tento postup používán z podobných důvodů, jen jako podkladový materiál slouží dřevotříska. Dalším důvodem, proč se rozhodnout pro dýhu, může být fakt, že celodřevěný nábytek z exotických či vzácných dřevin by dnes byl neúnosně drahý, navíc by při vysoké poptávce nestačila řízená produkce dřeva ve školkách a docházelo by ve velkém k drancování lesů. A z kvalitně provedeného dýhovaného materiálu může být vyroben velmi kvalitní a zajímavý nábytek.

Menší poškození nábytku zachrání přeleštění, zatmelení…

Nábytek, dýha, opravaDýha je zranitelná – jde o tenkou vrstvu dřeva, obvykle okolo 1 mm, kterou lze relativně snadno poškodit, od nejjemnějších škrábanců až po vrypy, odloupnutí, popraskání a podobně. Jestliže je poškození pouze povrchové, stačí dýhu vyleštit, případně, pokud je to nutné, rýhu či vryp vyplnit voskovým tmelem vhodné barvy nebo včelím voskem. Při tmelení truhlářským tmelem postupujeme podle pokynů výrobce. Použijeme-li vosk, odškrabujeme z něj nožem malé kousky, kterými vyplníme poškozená místa. Nakonec opravované plochy přetřeme měkkou látkou mírně napuštěnou terpentýnem. Nakonec tmelená místa zaleštíme nejjemnější ocelovou vlnou tak, aby povrch byl dokonale rovný. Pokud jde o politurovaný nábytek, plochu jemně přetřeme roztokem na ošetření politury. Poté místo zbrousíme brusným papírem o zrnitosti 240 a několika tenkými vrstvami nalakujeme, případně podle původního povrchu natřeme voskem.

Lepení dýhy za horka

Nábytek, oprava, dýhaK náročnějšímu poškození nábytku, vyboulení či odloupnutí dýhy, může dojít například v důsledku špatného umístění mobiliáře. To bývá způsobeno velkou vlhkostí nábytku, případně jeho přílišným vysušením. Pokud takovou vadu neodstraníme včas, může dojít k potrhání dýhového povrchu, a oprava bude náročnější. U staršího nábytku odloupnutou dýhu nejdříve změkčíme přes vlhký hadřík teplou žehličkou, pak pod ni injekčně zavedeme trochu klihu a palcem ho uvnitř rozetřeme. Jestliže je to nutné, jemně ji nařízneme, abychom pod ni mohli klih dostat. Takto ošetřené místo přitiskneme ztužidlem a necháme zaschnout. Pokud jde o novější kus nábytku, kde je dýha lepena natavením lepidla, stačí středně horkou žehličkou místo s mírným tlakem několikrát přežehlit.

Záplaty nábytku pokud možno neviditelné

Nábytek, dýha, opravaNěkdy je dýha poškozená a je nutné její část vyměnit. V takovém případě je třeba nejdříve ve specializovaném obchodě nebo u truhláře sehnat dýhu, která odpovídá té původní tloušťkou, barvou i texturou. Pak v poškozené dýze vyřízneme takzvané kontrolní okénko, pod které podsuneme vzorek nové dýhy, abychom zjistili, jak ji nasměrovat vůči původnímu materiálu. Poté ji nahrubo seřízneme na požadovanou velikost a podsuneme pod vyřízlý otvor. Z obou dýh najednou vyřízneme skalpelem nebo nožem s velmi ostrou čepelí záplatu ve správné velikosti, důležité je, abychom prořízli obě dýhy najednou. V místech, kde řežeme dýhu napříč podélných vláken, vedeme řez klikatě, abychom zabránili štěpení či zatrhávání dýhy na okrajích řezu. Potom opravované místo potřeme klihem, záplatu přesně sesadíme s původní dýhou a přiklížíme, švy sesazení pak třeme úzkou stranou kladívka, abychom zpevnili napojení dýhy a záplaty. Nakonec opravované místo ošetříme jako v případě tmelení.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz

Příště: Oprava starého nábytku IV. – Čalounění