Ještě než začneme kus nábytku, řekněme například křeslo, čalounit, musíme nejprve zhodnotit jeho celkový stav. Rozebereme ho, opravíme závady dřevěné konstrukce, poškozené části zbrousíme, zakytujeme a obnovíme nátěr, případně, pokud je poškození větší, vyměníme vadné části (ty si vyrobíme sami, nebo necháme udělat u Oprava, renovace, nábytek, židle, čalouněnítruhláře) a povrchově ošetříme. Čalounění se začneme věnovat až tehdy, je-li konstrukce opravena, dodatečné opravy by byly velmi pracné, případně bychom při nich mohli čalounění poškodit.

Čalounění staršího křesla

Zda je pro nás křeslo pohodlné, je dáno jednak konstrukcí – tedy rozměry sedáku, sklonem a výškou zádové opěrky a podobně, ale také měkkými výplňovými materiály. U starších křesel je výplňový materiál položen na vrstvě pružin, potažených plátnem, které chrání výplň před poškozením. Pod pružinami jsou napnuté popruhy, které tvoří základnu sedáku. Přes vrstvu výplně je také napnuto plátno, to má za úkol měkké vrstvě dodat požadovaný tvar. Při obnově čalounění prohlédneme výplňový materiál a v případě potřeby ho vyměníme za nový, stejně tak podkladová plátna. V současné době se jako výplňový materiál používají kokosová vlákna, africká tráva, případně čalounická vata nebo rouno.

Jestliže má křeslo místo popruhů pevný nosný podklad, můžeme pružiny nahradit měkkou PUR pěnou v požadované výšce, která je na sedáku kvůli pohodlnému sezení mírně zkosená. Pěnu přilepíme k podkladu, a aby se následná potahová látka nekrabatila, potáhneme PUR pěnu ještě čalounickou vatou o výšce 2 až 3 cm.

Oprava, renovace, nábytek, židle, čalouněníPotahový materiál vybereme podle vlastního vkusu tak, aby pokud možno odpovídal stylu daného kusu nábytku a současně ladil se zařízením interiéru. Pak můžeme začít s čalouněním. Nejprve zjistíme rozměry křesla, jako předlohu nepoužíváme původní tkaninu, neboť její míry nemusí odpovídat skutečnosti. Všechny tkaniny by měly mít takové rozměry, aby zakrývaly vystupující části rámu. Máme na paměti, že potah opěradla a případně i područek je tvořen celý potahovou látkou, zatímco sedák je potahovou látkou potažen jen shora a z boků.

Vkládání výplně

Na základě rozměrů vystřihneme papírovou šablonu, podle níž překreslíme střih na vybranou látku. Nezapomeneme přidat cca 2 cm na švy a záložky. Na rozdíl od oděvních střihů zde dbáme na to, aby hrana střihu vedla vždy po vláknu, v opačném případě by se tkanina křivě vypínala. Vystřiženou látku napneme nejprve zkusmo na rovné strany rámu tak, abychom ji správně umístili, pak ji připevníme napevno. Rohy začišťujeme až nakonec. K upevňování se používají čalounické hřebíčky, lze je nahradit běžnými malými hřebíčky, a aby se látka nevytrhávala, podložíme hlavičky čtverečkem tvrdého papíru, plastu nebo pevné látky. Tak postupujeme u každé použité tkaniny.

Oprava, nábytek, židle, čalounění, renovaceZačínáme plátnem na pružiny, k němu pak přichytíme provázkem pružiny vždy v nejvyšším místě, provázek při tom nestříháme, ale pokračujeme spojitým stehem. Do středních bodů pružin následně provlékneme smyčky pro přichycení výplně. S vkládáním výplňového materiálu začínáme od okrajů a pokračujeme do středu, dbáme však na to, aby materiál byl po ploše rozmístěn pravidelně, výši určujeme sami podle toho, jak vysoké si přejeme čalounění. Aby vyplněná plocha byla rovná, přidáme výplň ještě na místa upevnění smyček, kde by jinak mohly vzniknout prohlubně. Pro zpevnění potáhneme výplňový materiál plátnem.

Potahovou látku na opěradle vypneme tak, aby vytvořila hladký, dokonale padnoucí povrch. Pro potažení opěradla nastřihneme díly ze svrchní látky, po stranách je sešijeme a švy začistíme obnitkovacím nebo entlovacím stehem. Rohy v horní části opěradla prošijeme napříč tak, aby vytvořily vodorovnou hranu, při navlékání látky na opěradlo je otočíme tak, aby směřovaly od přední hrany dolů. Švy mohou být umístěny na zadních bočních hranách opěradla nebo ve středu bočních stran. Na spodní straně opěradla, která bude přiléhat k sedáku, necháme větší přesahy potahové látky na založení a sešití, případně můžeme látku začistit a přilepit k podkladu podlepením (například lepidlem Chemopren).

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz