Státní půjčky na pořízení bydlení pro mladé lidi jsou o čtvrtinu levnější než úvěry hypotečních bank. Rozdíl v měsíčních splátkách mezi státním a tržním úvěrem ve výši 300.000 korun splatným za 20 let činí asi 500 Kč. Zatímco splátky u státní půjčky činí 1500 Kč, u tržního úvěru to je 2000 Kč, vyplývá z odpovědí analytiků a hypotečních bank.

Stát je sice bankám velkou konkurencí, ale ani ony nepřijdou zkrátka. Vzroste totiž poptávka i po bankovních úvěrech, s nimiž lidé budou státní půjčky kombinovat.

Půjčku s úrokem dvě procenta bez potřeby zajištění není na trhu možné získat ani nyní v období nízkých úrokových sazeb v ekonomice. Hypoteční úvěr s 20letou fixací úrokové sazby nabízí pouze jediná banka, a to ve výši 5,80 procenta. Úročení hypoték s fixací 15 let se pohybuje v rozmezí od 5,11 do 7,15 procenta, tyto sazby jsou ale navíc určené pro klienty s nejlepší bonitou. Výše úrokové sazby je dále závislá na výši poskytnutého úvěru vzhledem k ceně zastavěné nemovitosti. Stát také na rozdíl od bank neúčtuje žádné poplatky za vyřízení ani za vedení úvěru.

Měsíční splátka úvěru 300.000 korun od hypoteční banky splatného za dvacet let s úrokem zafixovaným na nejčastějších pět let, který se na trhu pohybuje od 4,46 až 6,25 procenta, činí v průměru 1980 korun. Poplatky za poskytnutí úvěru činí v průměru 0,8 procenta z objemu, měsíční poplatek za správu a vedení účtu 150 korun.

Některé banky a stavební spořitelny hlásí jak zájem lidí o formuláře ke státní půjčce, tak i poptávku po kombinaci státní půjčky a komerčním úvěrem.

"Zájem je velký - lidé si přicházejí pro informace nebo pro formuláře. Na pobočkách Modré pyramidy v Plzni a v Šumperku si již několik klientů vyřizuje úvěr ze stavebního spoření, který chtějí kombinovat s půjčkou pro mladé," uvedla mluvčí Všeobecné stavební spořitelny Komerční banky Hana Vaněčková.

"Státní půjčku na koupi bydlení vítáme a domníváme se, že je to velmi vhodný doplněk k hypotéce," reagoval mluvčí Českomoravské hypoteční banky David Sahula. Půjčka na koupi bydlení sama o sobě podle něj nebude totiž ve většině případů stačit na pořízení vlastního bytu či domu. -čtk-