Majitel koupil pozemek před třiceti lety a za tu dobu tu poznal každý kámen. Věděl, kam dopadají sluneční paprsky, pomalu tvořil zahradu, a hlavně získal přesnou představu o svém budoucím domě. Dříve tady stál útulný malý srub, který však nebyl uzpůsobený k trvalému bydlení.

Zdroj: VLM

„Vyrostl jsem na Šumavě, kde jsem získal lásku ke dřevu a přírodě. Věděl jsem, co chci, a hledal jsem někoho, kdo mi vyjde v návrhu vstříc. Našel jsem ho v architektovi Lukáši Pejsarovi z ateliéru 3AE, s nímž jsem se seznámil na veletrhu For Arch. Pak jsme ještě půl roku ladili detaily,“ říká majitel.

Původně měl dům se sedlovou střechou stát u nynější pláže, ale volba nakonec padla na místo nad lomem obklopeným žulovým masivem. Právě ten se stal jedním z nejkomplikovanějších bodů stavby, protože zde bylo třeba vybudovat základy se sklepem a odtěžit žulový masiv není lehké ani levné.

Dva roky manažerem

Dům je koncipovaný tak, aby měl výhledy z interiéru na lom, ale aby zároveň nebyl při pohledu od pláže moc výrazný. „Celá budova je stavěna do zahrady s letitými stromy, což není běžné. Šlo nám hlavně o splynutí domu se zahradou,“ říká Lukáš Pejsar. „Na hrubé stavbě dominuje dřevo, konkrétně masivní dřevěné panely v kombinaci s klasickou tesařskou konstrukcí, která posloužila zejména pro vybudování střechy a stropu.“

Světlé dřevo fasády skvěle kontrastuje s červenou střechou a tmavými okny. Dvoupodlažní stavbu obepíná velkorysá stometrová dřevěná terasa, jejíž součástí je venkovní kuchyně s grilem, velkým stolem pro setkávání s přáteli a vířivka pro 5 osob.

„Na dva roky jsem se stal přímým manažerem stavby, což mi snížilo náklady asi o 15 %. Vše jsem realizoval s kvalitními místními profesionály, protože jsem prostě chtěl za své peníze kvalitu,“ vypráví majitel.

Velkolepé výhledy

Z terasy lze vstoupit přímo do hlavního prostoru s obývacím pokojem a kuchyní. Velká okenní sestava táhnoucí se přes celou stěnu s posuvnými bezbariérovými dveřmi zajišťuje úžasný výhled na zatopený lom.

„Zpočátku se nabízelo několik možností, ale až Vekra mi přinesla to, co jsem očekával, tedy kombinaci nízkého prahu u posuvného systému, HS portál s tlumičem nárazu soft close a dřevěná okna Natura. Ta spojují dobré tepelněizolační vlastnosti, tvarovou stabilitu i při velkých rozměrech a zároveň respektují mnou požadovaný styl,“ pochvaluje si majitel praktičnost řešení velkoformátové okenní sestavy.

Propojení exteriéru a interiéru je skutečně výjimečné. „Okna byla velkou výzvou stavby, protože dům stojí na strmé skále a posuvný systém má rozměry téměř 6 x 2,5 m a váží 750 kg. Okna tak musela velmi komplikovaně instalovat těžká technika. Minijeřáb s přísavkovým rámem pak osadil okenní tabule z vnitřního prostoru,“ popisuje náročnou montáž Jaromír Brunát, odborný konzultant značky Vekra.

HS portál byl navíc doplněn o izolační podkladový profil, který zároveň přispívá k vysoké pevnosti prahu. Pro ideální klima v interiéru je okenní sestava vybavena praktickými žaluziemi Vekra Standard v šedém perleťovém provedení s rádiovým systémem, takže je lze ovládat pomocí ovladače nebo mobilní aplikací.

Věci s příběhem

Dominantu hlavního prostoru představuje kamenný krb se starým trámem připomínajícím položení základního kamene původní stavby v roce 1992. Na římse je spousta drobných dekorací. „Žádná věc tu není nahodilá, každá má svůj příběh. Mám rád hezké věci, celý život chodím po bazarech, a co mi přijde zajímavé, to koupím,“ říká s úsměvem majitel. Zákoutí za krbem tvoří malý dřevěný starožitný pracovní stůl se židlí z ohýbaného dřeva.

Drásané stropní trámy rytmizují útulný obývací prostor, sofistikované LED osvětlení ho nápaditě podtrhuje. Plochy stěn tvoří přiznané dřevo základní konstrukce kontrastující s vliesovými tapetami GrandDeco tmavě zelené barvy, které prostor barevně vyvažují a vytvářejí klidnou atmosféru. V hlavní pohledové ose ke krbu stojí osmimístný dřevěný stůl a velký holandský gobelín s vtipným motivem obrazu staré knihovny.

Na jídelní část plynule navazuje kuchyň v červeném lesku s kuchyňským ostrůvkem s komponenty firem Hettich a Franke, kterou na míru vyrobil designér a truhlář Petr Mik. Jemnou hranici mezi oběma částmi místnosti tvoří boční vstup na terasu. Podlaha z tmavé velkoplošné dlažby usnadňuje údržbu celého prostoru. Dispozice dolního podlaží umožnila ještě praktické umístění malé ložnice a koupelny s imitací mramoru a šedého kamene.

Ve stínu kapradiny

Po točitých dřevěných schodech se vystupuje do prvního podlaží, kde se nachází druhá koupelna a dvě ložnice. Obě mají krásný výhled z velkých oken na celé jezero. Jedna je vytapetovaná v krémové barvě v kombinaci s obložením světlým dřevem. Šedá postel s vysokým čalouněným čelem, houpací křeslo a světlé koberce je minimalistické, avšak zcela dostačující vybavení pokoje.

Druhá ložnice s tapetami v tmavých modrozelených tónech se světlými listy kapradiny budí dojem hlubokého lesa. Na rozdíl od přízemí je v prvním patře dřevěná podlahová krytina v barvě světlého dubu.

Nebe nad vanou

V koupelně přiléhající k pokojům vytváří úchvatný pocit noční hvězdné oblohy více než 120 mini LED světel. Dlažba připomínající mramor v barvě hnědé, šedé a bílé hraje světlem a stínem i ve dne díky dvoukřídlému oknu, opět s venkovními žaluziemi. Standardem jsou dvě umyvadla zasazená v bílé skříňce a velké zrcadlo osvětlené žárovkami.

Nad celým domem pomyslně bdí velká plastika bílého anděla. Je zavěšená nad zastřešeným automobilovým stáním s kamennou dlažbou prostupující do východní části zahrady. „Myslím, že se mi jen tak znovu nenaskytne příležitost navrhovat stavbu na tak úžasném místě a s klientem, který ví, co chce. Byla to moc zábavná práce,“ vzpomíná Lukáš Pejsar.

Připraveno ve spolupráci se značkou VEKRA (www.vekra.cz).

Ing. arch. Lukáš Pejsar, 3AE

Studoval obor nábytkářství na střední uměleckoprůmyslové škole v Praze na Žižkově a Fakultu architektury ČVUT. Po dokončení studia založil s kamarády studio 3AE, které se zabývá individuálními architektonickými návrhy, projekcí a realizací nízkoenergetických a pasivních domů. Ateliér pokrývá kompletní proces od architektonické studie po předání klíčů včetně interiérového designu a zahradní architektury.

Základní údaje

  • Architekt: Lukáš Pejsar, 3AE
  • Realizační firma: 3AE
  • Zastavěná plocha: 107 m²
  • Užitná plocha: 145 m²
  • Konstrukce: nízkoenergetická dřevostavba
  • Fasáda: sibiřský modřín
  • Střecha: dřevěná
  • Okna: Vekra Natura 94, smrk, odstín kaštan tmavý
  • Dveře: dřevěné, individuální výroba
  • Podlahy: dlažba, dřevo
  • Vytápění: podlahové rozvody, teplovzdušná krbová kamna, elektrické přímotopy

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům & Zahrada č. 9/2023.

Zdroj: VEKRA, Dům & Zahrada, 3ae.cz