Stručný souhrn z článku:

  • Rodina žijící v patrovém rodinném domě v Bratislavě, postaveném v 50. letech minulého století, provedla úspěšnou rekonstrukci pod vedením architekta Mariána Gombarčeka z ateliéru gmb. Cílem rekonstrukce bylo otevřít přízemí a zachovat původní architektonické prvky.
  • Rekonstrukce přinesla odstranění zbytečných stavebních nánosů a odhalení cihlových stěn a trámových stropů. Tyto prvky byly vkusně spojeny s novými prvky v eklektickém interiéru.
  • Centrálním prvkem obytného prostoru je červené ocelové schodiště od firmy Kontech, které propojuje obývací pokoj, kuchyni a jídelnu a vytváří pocit vzdušnosti. Schody jsou vkusně integrovány do prostoru a reagují na potřebu vizuálního propojení různých částí přízemí.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Mladá rodina žije v Bratislavě v patrovém rodinném domě. Objekt pochází z 50. let minulého století, v průběhu let se však dočkal několika stavebních zásahů. Cílem poslední rekonstrukce, kterou navrhl architekt Marián Gombarček z ateliéru gmb, bylo hlavně uklidit a otevřít přízemí. Povedlo se mu to dokonale, projekt pracovně nazvaný U Zvonice se stal vítězem kategorie Rekonstrukce soutěže Interiér roku 2022.

Jak se proměnilo bydlení za posledních 30 let? Podívejte se:

Zdroj: Youtube

Postupné nápady

Zpočátku bylo jasné, že rodina touží po změně prostoru, aby každý potomek měl své soukromí. Přáním investorů dále bylo otevřít přízemí a nepřehánět to s materiály. Rovněž chtěli ponechat architekturu domu včetně obloukové přístavby, kde je situovaný vstup. Nicméně když se začalo s rekonstrukcí, kromě úprav rozvodů a nového podlahového topení se měnily i dispozice.

Provzdušnit přízemí znamenalo zbavit ho zbytečných stavebních nánosů minulosti. Díky tomu se odhalily cihlové stěny a trámové stropy, které majitelé chtěli zachovat. Architekt vzal tyto původní prvky do hry a výsledkem je eklekticky vyladěný interiér umně kombinující staré s novým.

Více vzduchu

Hlavní obytný prostor propojující obývací pokoj, kuchyni a jídelnu krouží kolem centrálního prvku, červeného ocelového schodiště od firmy Kontech, a otevírá se do galerie. Ta je záměrně v bílé barvě, aby už tak dominantní schodiště nenarušilo pocit vzdušnosti.

Schody částečně navazují na stěnu uprostřed přízemí, která je z jedné strany výrazně zkosená. „Zkosení stěny reaguje na požadavek vizuálního propojení obývacího pokoje a kuchyně, aniž bychom ubírali z prostoru schodiště,“ uvádí Marián Gombarček.

Chcete vědět o rekonstrukci interiéru něco víc?

  • Rozdělení prostoru
  • Využití zrcadel a odrazu světla
  • Řešení v podkroví
  • Změny u toalety

To vše a mnoho dalších informací a produktů najdete v prosincovém čísle časopisu DŮM & ZAHRADA, které vychází 16. listopadu.

Zdroj: Dům & Zahrada