Prestižní ocenění Stavba roku získaly letos bez rozlišení pořadí pražské divadlo Minor, administrativní budova ČEZ v Praze Michli, bazén v Děčíně a v Hradci Králové domov důchodců a panelové domy v Gagarinově ulici. Ocenění již desátým rokem uděluje v rámci stavebního veletrhu For Arch vydavatelství Ekonomia, ABF, Svaz podnikatelů ve stavebnictví a ministerstvo průmyslu a obchodu. Divadlo Minor v Praze stavěl Metrostav podle projektu architektů Aleše Kletenského, Viktora Koreyse, Barbory a Jana Zichových a Jakuba Zicha. Ocenění získala stavba za vytvoření ojedinělého prostoru pro kulturní aktivity dětí se zřetelem k náročnosti rekonstrukce.

Autorem oceněné administrativní budovy ČEZ v Praze Michli je Jan Dvořák a dodavatelem Hochtief VSB. Cenu porota udělila za vytvoření vysoce sofistikované stavby. V Děčíně podle projektu Antonína Buchty postavila společnost Syner bazén. Porota zde ocenila vytvoření přitažlivého sportovního prostředí.

V Hradci Králové získaly ocenění dvě stavby. Za vytvoření vysoce humanitního prostředí pro seniory udělila porota cenu domovu důchodců. Podle projektu firmy Ateliér Vítkov ji postavila společnost Východočeská stavební. Ocenění získaly i panelové domy v Gagarinově ulici, a to za příkladnou rekonstrukci a dostavbu morálně dosloužilých panelových domů. Podle projektu Zdeňka Hanuše je rekonstruovala firma AGS Bohemiastav.

Za nejlepší investorsko podnikatelský záměr udělil Svaz podnikatelů ve stavebnictví cenu dalším dvěma stavbám v městě Čeladná. Cenu získala 2. etapa rekreačního a obytného centra Čeladná, kterou podle projektu Václava Dvořáka a Ladislava Tichého postavila společnost VOKD. Autorem oceněného jezdeckého areálu a golfového klubu je Petr Labudek a dodavatelem IPS Skanska divize pozemní stavitelství Morava.

Letos se soutěže o titul Stavba roku zúčastnilo 55 objektů z celé republiky. -čtk-