„Původně to byl nejspíš nějaký chlívek pro domácí zvířata nebo drůbež, pak se ta malá stavba používala jako kůlna na uhlí a dřevo. A když jsme sem přišli my, byla tahle stavbička úplně na spadnutí. Propadlá střecha, vlhké stěny a náletové keře,“ začíná rozhovor majitel domu. „Spontánně jsme tomu začali říkat apartmán. Zčásti žertem, zčásti proto, že jsme v té stavbě od první chvíle neviděli chlívek, ale místo, kde budou moci řádit naše děti. Letní domek, dílnu… prostě apartmán,“ dodává majitelka.

Nakonec ale padlo rozhodnutí kůlnu - domek zcela zbourat, udělat novou izolaci a postavit ve stejném hmotovém objemu znovu. Majitelé chtějí vytvořit malý, nenápadný domek, který bude pro jejich děti místem dovádění, úkrytem a příležitostným letním spaním. Na co si dát při plánování zahradního domku pro děti pozor? „Konzultovali jsme to s kamarády architekty a hledali na internetu, zda existuje nějaká legislativa, nebo normy, jak takovou stavbu - především z hlediska bezpečnosti a materiálů - stavět. A nenašli jsme nic, co by nám dávalo nějaká pravidla nebo co bychom nutně museli dodržet. Ono také „dětský letní domek“ není úplně klasický stavební pojem,“ směje se majitel. Stavbu „staronového“ domku museli majitelé přes zimu pozastavit (aktuální stav cca jeden metr nad zemí představujeme na fotografii), ale v podstatě lze shrnout několik pravidel, kterými se při návrhu a realizaci řídí.

První: stavte tak, aby vás destrukce dětí, která k letnímu domku a jeho každodennímu používání přirozeně patří, nebolela. Nepoužívejte drahé materiály, protože až začnou děti domek opravdu obývat, dostane pěkně zabrat.

Druhé: dbejte na bezpečnost. Patro na spaní je sice dobrá věc, ale spíš jen na fotkách nebo vizualizacích. Když si představíte tříleté dítě, jak padá z dvoumetrového žebříku, raději na spací patro zapomeňte.

Třetí: vybavte děti na jejich „táboření“ baterkami, sušenkami a teplými dekami. Pozor na rozdělávání ohníčků a další experimenty, k nimž mají zvláště hoši od čtyř let výše sklony. „Když jsme chlapce loňské prázdniny našli, jak si lupou podpalují papír, pěkně nám zatrnulo a uvědomili jsme si, jak nebezpečné mohou některé hry na zahradě nebo v takovém domku pro děti být,“ říká majitel.

Čtvrté: až děti odrostou, může se jejich vysněný bunkr, loď nebo apartmán proměnit v normální zahradní domek na sekačku a nářadí. Proto při návrhu počítejte i se „stárnutím“ a dalším využitím stavby.

Foto: archiv Příště: Dekorace ve starém interiéru