Meziroční pokles výkonů o 200 milionů na 6,3 miliardy korun očekává stavební společnost ŽS Brno. Předběžné loňské výsledky negativně ovlivnilo omezení pozemních staveb a zhoršená úroveň řízení nakupovaných služeb. Hrubý zisk přesto dosáhne přibližně stejných 125 milionů korun, řekl vedoucí ekonom firmy Jaroslav Šandr.

Velmi podobný jako předloni bude podle něj i celkový zisk za loňský rok v rozmezí 80 až 85 milionů Kč. Výrazně se zlepšil výsledek hospodaření z finančních operací, kdy se ztráta 77 milionů Kč v roce 2001 sníží o 50 milionů korun. Je to důsledek nižšího čerpání úvěrů, snižování sazeb bankovních úvěrů a vykázaných opravných položek k finančním investicím, vysvětlil Šandr. Výsledky se ještě mohou po auditu lišit, doplnil.

Necelých 70 procent loňských výkonů tvoří drážní zakázky a třináct procent inženýrské stavby včetně silnic. Na pozemní stavby připadalo osm procent, o dvě procenta méně pak na stavby pro energetiku a ekologii. Nejvyšší výkony tvořily koridorové stavby Hranice-Studénka a Studénka-Ostrava, v obou případech přes jednu miliardu korun.

ŽS Brno je spolu se Subterrou, Metrostavem a IMOSem Brno součástí sdružení, které začne do listopadu 2005 rekonstruovat brněnskou stokovou síť. Náklady činí 1,77 miliardy korun, přes 550 milionů Kč poskytne EU a 75 milionů stát. Firma má zajištěny zakázky na příští rok zhruba ze dvou třetin a chce posílit výkony přibližně o pětinu.

Majoritním vlastníkem společnosti s průměrně 2230 zaměstnanci je Železniční průmyslová a stavební výroba Uherský Ostroh. Do čtyř let chce firma zvýšit produkci v Praze na jednu miliardu Kč. -čtk-