Stavební firmy Vysočiny do loňského září meziročně zvedly základní výrobu téměř o 14 procent na 4,5 miliardy korun. V kraji především stavěly nové byty, opravovaly silnice nebo budovaly technickou infrastrukturu. Zakázky hledaly i v jiných regionech, především v Praze. Podle jihlavské pobočky Českého statistického úřadu v tomto období stavební výroba na Vysočině o dvě procenta převýšila republikový průměr.

O rok dříve stavbaři v kraji zvedli výrobu jen o necelých pět procent a proti republikovému průměru vykázali poloviční tempo růstu. "Podle mých informací si většina firem v kraji loni nemohla stěžovat na nedostatek práce," řekl Martin Pertl, předseda Stavebního sdružení Vysočina. Podle něj obtížněji hledaly zakázky jen specializované podniky.

Například PSJ holding, který má na Vysočině asi největší stavební kapacity, v Jihlavě provádí rekonstrukci historické budovy radnice za více než 100 milionů. Ve druhé polovině minulého roku odvedl stavební práce za 400 milionů na novém provozu jihlavské dřevozpracující firmy Kronospan a zahájil stavbu bytového domu. V příštím roce postaví v ruském Petrohradě výstavní pavilon asi za 177 milionů korun.

Stavbaři z Vysočiny také stavěli byty v Praze. Firma Podzimek a synové z Třešti na Jihlavsku provádí opravu bývalého statku Ladronka v Praze 6 za více než 50 milionů korun.

Největší růst do loňského září zaznamenalo 26 stavebních firem na Třebíčsku. Jejich stavební výroba meziročně stoupla o 36 procent na 1,2 miliardy. Naopak 30 podniků na Jihlavsku zvýšilo výrobu jen o necelá dvě procenta na 1,3 miliardy. O mnoho lépe se nedařilo ani 12 firmám na Pelhřimovsku.

Ve 113 větších stavebních podnicích v kraji pracovalo téměř 7000 lidí. Jejich průměrný měsíční plat sice stoupl o sedm procent bezmála na 14.700 korun, za republikovým průměrem ve stavebnictví ale zaostal téměř o 2800 korun.

V letošním roce stavbaři očekávají zakázky na akcích, které získají dotace z EU. Nyní začínají přestavby čistíren odpadních vod a kanalizací na Žďársku a na Třebíčsku, na něž města dostala dotaci z evropského předvstupního fondu ISPA. Práce za 640 milionů korun se budou provádět do roku 2007. -čtk-